Svet

Kenijsko vrhovno sodišče potrdilo Kenyatte za predsednika

STA / J.P.
30. 3. 2013, 18.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kenijsko vrhovno sodišče je danes potrdilo zmago Uhuruja Kenyatte na predsedniških volitvah 4. marca, je sporočil vrhovni sodnik Willy Mutunga.

Zajem zaslona
Uhuru Kenyatta

Poleg tega, da je bil Kenyatta zakonito izvoljen, je sodišče še razsodilo, da so bile volitve izvedene svobodno in pravično.

Kenyatto so na začetku meseca razglasili za zmagovalca volitev, a je rezultate hitro začel spodbijati njegov tekmec, kenijski premier Raila Odinga. Kenyatta je namreč absolutno večino presegel le za 8000 glasov, Odinga pa je trdil, da je prišlo do volilnih prevar in nepravilnosti zaradi tehničnih težav pri štetju glasov.

Na današnji novinarski konferenci je Odinga zatrdil, da bo spoštoval odločitev vrhovnega sodišča in je priznal poraz na volitvah. Kenyatti je tudi čestital za zmago na volitvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob današnji objavi odločitve vrhovnega sodišča je sicer prišlo do izgredov med Odingovimi pristaši in policijo v mestu Kisumu, ki velja za Odingovo trdnjavo. V streljanju sta bili ranjeni najmanj dve osebi.


Kenyatta bo tak kot novi kenijski predsednik uradno zaprisegel 9. aprila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novi predsednik se bo moral junija soočiti s sojenjem pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zaradi njegove domnevne vpletenosti v krvavo nasilje, ki je izbruhnilo po zadnjih predsedniških volitvah leta 2007 in v katerem je umrlo več kot 1100 ljudi.