Ta naj bi predvsem največji ciprski banki domnevno odpisali. Seznam domnevno odpisanih kreditov se osredotoča na dejavnosti Bank of Cyprus in banke Laiki, ki sta v središču finančnih težav Cipra.

Marios Mavrides, poslanec konservativne stranke Disy ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa, je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedal, da bo začasna komisija preverila ta "privilegirana posojila". Poleg dveh največjih bank pa bo komisija pregledala tudi aktivnosti banke Hellenic.

Seznam spornih odpisov posojil je že javno objavil grški časopis Etnos, nekateri posamezniki na tem seznamu pa so že zanikali kakršnekoli kršitve ter zagrozili s pravnimi posledicami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim je poslanec stranke Didy, Prodromos Prodromu, ki se je znašel na tem seznamu, zatrdil, da mu nikoli niso odpisali kredita. Poudaril je, da je šlo v njegov primeru za ponarejanje v zvezi z njegovim bančnim računom in da so krivca že obsodili.

Poslanka stranke Diko, Atena Kiriakidu pa je sporočila, da sama ni bila imenovana, a da sta se na seznamu znašla njen nekdanji soprog in brat. Pri tem je zatrdila, da ta nista pridobila privilegiranih posojil in je poročila označila za "škandalozna".

Nekdanji župan mesta Larnaka Andreas Mojzeos je zagrozil s pravnimi postopki proti Etnosu. "Zame je jasno, da gre za zaroto, ki ne bo ostala neopazna," je zatrdil Mojzeos.

Že v četrtek je ciprska vlada imenovala skupino treh nekdanjih vrhovnih sodnikov, ki bodo raziskali, če je bila za bančni kolaps morebiti kriva kriminalna dejavnost.

Na Cipru so v četrtek po skoraj dveh tednih ponovno odprle banke, ki so bile zaprte v času pogajanj Cipra z mednarodnimi posojilodajalci, da bi se tako preprečil beg kapitala. V zameno za finančno pomoč bodo na Cipru zaprli Laiki, njene zavarovane vloga pa bodo prenesli na Bank of Cyprus, kjer pa vlagateljem z vlogami nad 100.000 evri grozi izguba do 60 odstotkov denarja.