Svet

Srbija obračunava z zločinsko korupcijo

STA / J.P.
30. 3. 2013, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Srbska vlada je prvič v nedavni zgodovini v tako širokem obsegu obračunala z vseobsegajočo korupcijo, je danes v Beogradu dejal namestnik srbskega premiera Aleksandar Vučić.

Wikipedia
Proti organiziranemu kriminalu.

 V zadnjih šestih mesecih so zaradi korupcije velikega obsega aretirali 89 oseb, škoda za državo pa je samo v teh primerih znašala več kot 700 milijonov evrov.

"Naš notranji sistem je bil doslej zločinsko naravnan tako, da je služil majhnemu številu bogatih in da je škodoval državi," je povedal Vučić. Srbija tradicionalno velja za eno najbolj koruptivnih držav Evrope, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vučić je sicer zadolžen za spopadanje s korupcijo in se med drugim ubada tudi z nekaterimi spornimi privatizacijami v zadnjih letih, na katere je v svojih poročili opozarjala tudi Evropska komisija.

Namestnik premiera je danes zatrdil, da je srbska vlada sprejela boleče, težke in tvegane ukrepe, da bi tako preprečila propadanje države. Vlada se je tako spopadla s tremi najbolj perečimi temami - Kosovo, boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji.

"Srbija je sprejela težke ukrepe, saj Srbija ne more več zdržati zamrznjenih konfliktov, kraje državne lastnine in medijskega hvalisanja politikov. Pomembno je, da državljani vidijo, da Srbija počasi, počasi gre naprej," je na novinarski konferenci o rezultatih dela vlade povedal Vučić.

Poleg tega je Vučić danes napovedal jasno pripravljenost k doseganju kompromisa pri vprašanju Kosova. Srbija bo po njegovih besedah morala nekoč s kosovskimi Albanci skleniti "zgodovinski sporazum". "Ta je neizogiben, ne glede na to, kako se bo izšel nov krog pogajanj med premieroma Srbije in Kosova v torek v Bruslju," je zatrdil Vučić. "Ne smemo izgubljati časa, moramo skleniti sporazum, saj Srbija nima časa še leto živeti z zamrznjenim konfliktom," je poudaril namestnik srbskega premiera.

A obenem je opozoril, da pri teh kompromisih obstaja meja. "Od predstavnikov EU, ZDA in drugih pomembnih akterjev smo zahtevali, naj jasno povedo, da se ne zavzemajo za uničenje in ponižanje Srbije", je povedal Vučić.

Kar se tiče boja proti organiziranemu kriminalu je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Vanja Vukić razkril, da je policija v Srbiji v zadnjih sedmih mesecih zaplenila skupno 2,8 tone drog, samo v zadnjih dveh mesecih pa 970 kilogramov mamil, kar je največja količina zaplenjenih mamil na državni meji v zadnjih desetih letih. Vukić je ob tem zatrdil, da se je stopnja kriminala v državi v primerjavi s prejšnjim letom zmanjšala ter da je bilo od oblikovanja nove vlade v zadnjih sedmih mesecih razkrinkanih 17 skupin organiziranega kriminala, dejavnih na področju finančnega, nepremičninskega in visokotehnološkega kriminala.