Svet

Severna Koreja grozi z zaprtjem skupnega industrijskega kompleksa z Južno Korejo

STA / J.P.
30. 3. 2013, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je danes zagrozila, da bo zaprla skupni industrijski kompleks, ki si ga deli z Južno Korejo.

Wikipedia
Zaostravanje razmer

Industrijski kompleks leži v Severni Koreji, deset kilometrov od meje, ustanovili pa so ga leta 2004 kot simbol čezmejnega sodelovanja.

"Zaprli bomo industrijski kompleks, če bo Južna Koreja škodovala našemu dostojanstvu. Opozarjamo, da bodo sprejeti ostri ukrepi, če bo Južna Koreja nadaljevala z brezobzirnimi opazkami, ki blatijo naše dostojanstvo," so sporočili iz Severne Koreje in dodali, da je usoda kompleksa "popolnoma" odvisna od ravnanja Seula.

Severna Koreja je sicer doslej vedno poskušala preprečiti, da bi krize v odnosih med obema Korejama vplivali na industrijsko cono, ki je pomemben vir prihodka za to komunistično državo. Vendar je prišlo do skrbi, da bo na aktivnosti v kompleksu vplivala sredina odločitev Pjongjanga, da prekine vojaško vročo linijo z Južno Korejo.

Linijo je Severna Koreja uporabljala, da je pridobila imena tistih južnokorejskih delavcev, ki so želeli vstopiti v Kaesong, in jim tako omogočiti varnost pri prečkanju ene najbolj militariziranih mej na svetu.

Današnja grožnja o zaprtju sledi severnokorejski razglasitvi, da je od danes naprej v vojnem stanju s svojo južno sosedo in da bi lahko kakršnakoli provokacija s strani ZDA ali Južne Koreje povzročila vseobsegajoči jedrski spopad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.