Svet

Napolitano razmišlja o takojšnjem odstopu

STA / J.P.
30. 3. 2013, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano po poročanju italijanskih medijev razmišlja o takojšnjem odstopu s položaja, da bi tako odprl pot novim parlamentarnim volitvam.

Wikipedia
Bo odstopil?

S tem bi italijanski parlament prisilil, da že pred koncem predsednikova mandata, 15. maja, izvoli Napolitanovega naslednika, ki bi lahko razpisal nove volitve.

V skladu z italijansko ustavo šest mesecev pred potekom predsednikovega mandata ni mogoče razpustiti parlamenta, kar pomeni, da Napolitano ne more razpisati novih volitev, dokler je še na položaju predsednika. Svoj odstop bi lahko ta oznanil že danes, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italija tako nestrpno pričakuje odločitev Napolitana, potem ko se v petek v Rimu neuspešno končali njegovi dodatni pogovori s strankami o sestavi nove vlade. Italijanski mediji so Napolitanove poskuse, da najde izhod iz političnega pat položaja, ki je nastal po parlamentarnih volitvah brez jasnega zmagovalca, označili za "misijo nemogoče".

Po neuspehu vodje italijanske levice Pierluigija Bersanija pri sestavi vlade, se je Napolitano v petek sestal s predstavniki najmočnejših strank v parlamentu. Po srečanjih so iz urada predsednika sporočili, da si bo Napolitano sedaj vzel čas za premislek. Predsednik lahko sedaj še najde novega mandatarja za sestavo vlade, mogoče pa je tudi, da bo nalogo znova poveril Bersaniju.