Svet

Severna Koreja razglasila, da je v vojni z južno sosedo

STA / J.P.
30. 3. 2013, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je danes razglasila, da je v vojni z Južno Korejo.

Wikipedia
Vojaški spomenik v Pjongjangu

Hkrati je Pjongjang tako Seul kot Washington opozoril, da bi kakršna koli provokacija lahko povzročila vseobsegajoči jedrski spopad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Odnosi med Korejama so od tega trenutka v vojnem stanju in vsa vprašanja med državama se bodo reševala v skladu z vojaškim protokolom. Končno je konec dolgotrajnih razmer na Korejskem polotoku, ki niso ne mir in ne vojna...Vsaka provokacija v bližini kopenske in pomorske meje z Južno Korejo bi povzročila jedrsko vojno," je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila severnokorejska vlada.

Pjongjang je tudi ponovno podkrepil neposredne grožnje ZDA, kot morebitne cilje pa navedel kopno ZDA, Havaje, Guam ter v Južni Koreji nameščene ameriške sile.

Korejska vojna med letoma 1950 in 1953 se je končala s premirjem, mirovnega sporazuma pa obe Koreji vse do danes nista podpisali, kar pomeni, da sta tehnično bili zadnjih 60 let v vojni.

Severna Koreja je v začetku meseca objavila, da prekinja premirje in druge dvostranske sporazume s svojo južno sosedo. Za ta korak se je odločila v znak protesta zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje.

Odnosi na Korejskem polotoku so se zelo zaostrili po tretjem severnokorejskem jedrskem poskusu februarja letos. Varnostni svet Združenih narodov je takrat v odgovor na poskus razširil sankcije proti Severni Koreji.

Na razglasitev Severne Koreje se je že odzvala Rusija, ki je danes vse strani konflikta pozvala k "odgovornosti in zadržanosti", pri tem pa opozorila ZDA in Južno Korejo pred nadaljnjimi provokacijami.

"Jasno je, da nas napetosti na naši vzhodni meji ne pustijo hladne," je povedal predstavnik ruskega zunanjega ministrstva za Severno Korejo Grigorij Logvinov. Rusko zunanje ministrstvo položaj ocenjuje kot "zelo napet in nevaren", a da so se ZDA in Južna Koreja odzvale uravnoteženo ter tako situacija ni nepopravljiva.

Medtem je Francija izrazila skrbi glede povečanja napetosti na korejskem polotoku in je Severno Korejo opozorila, naj se vzdrži provokacij. "Francija poziva Severno Korejo, naj se izogne novim provokacijam ter izpolni svoje mednarodne obveznosti v okviru resolucij ZN," so danes sporočili iz francoskega zunanjega ministrstva.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je prav tako opozoril pred eskalacijo krize. "Gre za nevarnost za mir v celotni regiji," je opozoril Westerwelle in dodal, da skupaj s partnerji sodelujejo pri tem, da bi Pjongjang prepričali v opustitev groženj in jedrskega programa.