Svet

Po 100 milijonih dolarjev odpravnine omejitev

STA / R. S.
29. 3. 2013, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je, potem ko si je Vladimir Strzhalovski ob odstopu s funkcije izvršnega direktorja družbe Norilsk nikelj prislužil 100 milijonov dolarjev odpravnine, predlagal omejitev tovrstnih nagrad.

Endthelie

Četudi je cilj posebnih pogodb, ki vključujejo visoke odpravnine, spodbuditi menedžerje, da bodo delovali učinkovito, je na tem mestu potrebno vzpostaviti razumne omejitve, je danes po poročanju ameriške tiskovne agencije Bloomberg dejal Putin. Ruski predsednik namreč verjame, da bi bila vzpostavitev zgornje meje odpravnin izvršnim direktorjem skladna s svetovnimi standardi.

Norilsk nikelj je Strzhalovskemu decembra obljubil odpravnino v višini 100 milijard dolarjev, kar predstavlja najvišji tovrstni znesek v zgodovini Rusije. Strzhalovski, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja s Putinom v Sankt Peterburgu delal v sovjetski obveščevalni službi KGB, je tedaj napovedal, da bo del odpravnine namenil družinam obveščevalnih agentov, ki so življenja izgubili pri opravljanju svojega dela. Strzhalovskega je sicer na čelu ruskega rudarskega velikana zamenjal Vladimir Potanin.