Svet

Bersani ni uspel sestaviti vlade

STA / S.R.
28. 3. 2013, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik leve Demokratske stranke Pier Luigi Bersani je danes italijanskega predsednika Giorgia Napolitana obvestil, da mu ni uspelo dobiti zadostne podpore za sestavo vlade.

Mely.it
Pier Luigi Bersani

Njegov neuspeh pomeni, da se politična kriza v Italiji še ne bo tako hitro končala. Napolitano mora sedaj najti novega mandatarja, posvete pa bo začel v petek.

"Moje delo v teh dneh ni prineslo pozitivnega rezultata", je po srečanju z Napolitanom dejal Bersani o pogovorih z ostalimi strankami o oblikovanju vladne koalicije. Pripomnil je, da je moral na teh pogovorih zavrniti "nesprejemljive pogoje", ki so mu bili postavljeni v zameno za oblikovanje koalicije, pri tem pa namigoval na zahteve tabora nekdanjega premiera Silvia Berlusconija. Kljub temu pa Bersani ne izključuje možnosti prevzema premierskega stolčka, so sporočili iz njegove stranke. Poznavalci sicer menijo, da bi se Napolitano lahko odločil za drugega mandatarja.

Levosredinski tabor je sicer na parlamentarnih volitvah konec februarja zmagal, vendar potrebuje za večino v senatu koalicijsko partnerico. Populistično gibanje Pet zvezd komika Beppa Grilla je odklonilo sodelovanje z Bersanijem, ta pa si ne želi koalicije z Berlusconijevim desnosredinskim taborom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napolitano bo sedaj nemudoma začel s pobudami, da bi našel morebitne rešitve za politični vakuum, je sporočil generalni sekretar predsednikovega urada Donato Marra. Italijanski predsednik po nov krog posvetov s strankami začel v petek dopoldne.

Napolitano je Bersaniju minuli petek poveril mandat za sestavo vlade po volitvah, ki so dale politično zapleten rezultat. Predsednik bi lahko sedaj nalogo sestave vlade poveril tudi tehničnemu mandatarju. Italijanski mediji že ugibajo, kdo bi lahko bila ta nestrankarska osebnost. Najpogosteje omenjajo uglednega pravnika Stefana Rodoto in sedanjega generalnega direktorja italijanske centralne banke Fabrizzia Saccomannija. Možnosti za sestavo vlade bi lahko imel tudi predsednik senata Piero Grasso. Tehnična vlada bi lahko tako sprejela nekatere nujne reforme, preden bi izvedli nove parlamentarne volitve.

Italija tako ostaja v političnemu pat položaju. Medtem pa v gospodarstvu vse glasneje opozarjajo politiko, naj stopi skupaj. "Država nujno potrebuje vlado, ki se bo z absolutno prednostjo soočila z realnimi problemi gospodarstva. Ne moremo čakati na nove volitve. Takoj morajo ukrepati," je opozoril vodja italijanskega združenja industrialcev Confindustria, Giorgio Squinzi.