Svet

Ustreljena najstnica piše avtobiografijo

STA / S.R.
28. 3. 2013, 15.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pakistanska najstnica Malala Jusafzaj, ki so jo talibani zaradi njenega boja za pravico deklet do šolanja oktobra lani ustrelili v glavo, bo svojo življenjsko zgodbo razkrila v knjigi z naslovom Jaz sem Malala, so danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili založniki.

Asianews
Malala Jusafzaj

"Upam, da bodo s pomočjo knjige ljudje po svetu spoznali, kako težko je nekaterim otrokom priti do izobrazbe," je dejala Malala.

"Želim biti del zgodbe, ki bo prav tako zgodba 61 milijonov otrok, ki nimajo dostopa do izobrazbe. Želim biti del kampanje, ki bo vsakemu fantu in dekletu zagotovila pravico do šolanja. To je njihova osnovna pravica," je še povedala.

Knjigo bo v deželah Commonwealtha izdala založba Weidenfeld in Nicolson, v ostalih državah pa založba Little, Brown. Projekt naj bi bil sicer vreden 2,4 milijona evrov, še navaja AFP.

Malala je bila ustreljena v glavo v napadu talibanov na šolski kombi v pakistanski dolini Svat. Talibani so jo želeli kaznovati za njena prizadevanja za pravico deklet do šolanja. Napad je čudežno preživela in kmalu so jo prepeljali v bolnišnico v britanskem Birminghamu, ki je znana po zdravljenju vojakov, ranjenih v Afganistanu.

Po več operacijah in štirimesečnem okrevanju so Malalo 8. februarja odpustili iz bolnišnice, prejšnji torek pa se je prvič udeležila pouka v dekliški srednji šoli v Edgbastonu v Veliki Britaniji.

Med zdravljenjem je Malala, ki je postala nekakšna ikona boja za pravico žensk do izobrazbe in proti verskemu ekstremizmu, prejela na tisoče sporočil podpore z vsega sveta. Uvrstila se je celo med favorite za osebnost leta 2012 ameriške revije Time, nominirana naj bi bila tudi za Nobelovo nagrado za mir.