Svet

Poslovalnice ciprskih bank v Grčiji spet odprte

STA / S.R.
27. 3. 2013, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Grčiji so danes odprle vrata poslovalnice treh ciprskih bank, ki jih je v torek prevzela grška Piraeus Bank, medtem ko banke na Cipru ostajajo zaprte.

Vosizneias.com

V Grčiji so se odprle podružnice Bank of Cyprus, Laiki in Hellenic Bank. Pred nekaterimi poslovalnicami so se naredile dolge vrste varčevalcev, ki se bojijo za varnost svojih prihrankov.

Pred glavno poslovalnico Bank of Cyprus je čakalo okoli 40 ljudi. Eden od čakajočih je za francosko tiskovno agencijo AFP izjavil: "Evropska odločitev škodi zaupanju v trge in med imetniki bančnih računov."

Uslužbenec banke pa je potrdil, da so ljudje zaskrbljeni, vendar jih poskušajo pomiriti. Tretja največja grška banka Piraeus Bank je v torek podpisala dogovor o prevzemu vseh grških vlog, kreditov in 312 podružnic omenjenih treh ciprskih bank.

Ciper je dosegel dogovor z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom o finančni pomoči v višini deset milijard evrov. Ta predvideva zaprtje banke Laiki, njeni nezavarovani depoziti nad 100.000 evri pa bodo zamrznjeni. V okviru konverzije depozitov za lastniški delež se jih bo porabilo za poravnavo dolgov te banke in dokapitalizacijo Bank of Cyprus.