Svet

Odstopil italijanski zunanji minister

STA / A.M.
26. 3. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanski zunanji minister Giulio Terzi je danes v znak protesta zaradi vrnitve dveh italijanskih marincev Indiji odstopil z ministrskega položaja.

"Odstopam zaradi odločitve, da Indiji vrnemo marinca. Zaskrbljenost, ki jo izražam, pa ne vpliva na že sprejete odločitve." Kot je še dodal danes pred poslanci, odstopa, ker je 40 let zagovarjal in še naprej zagovarja, da je potrebno obraniti sloves države, oboroženih sil in italijanske diplomacije.
"Odstopam tudi zaradi solidarnosti z marincema in njunima družinama," je še dejal Terzi.

Italijanski obrambni minister Giampaolo Di Paolo pa je danes v parlamentu zatrdil, da ne bo odstopil, ker je marincema obljubil, da jima bo stal ob strani. Hkrati je Di Paolo prosil za odpuščanje.

"Vedno sem deloval v dobro marincev in Italije. Če mi to ni uspelo, prosim za odpuščanje vse, v prvi vrsti oba marinca." Dodal je, da je bil prav sam tisti, ki jima je povedal za odločitev, da se morata vrniti v Indijo. "Pogledal sem jima v oči in jima povedal," je dejal Di Paolo.

Italijanska vlada se je v petek odločila, da bo v Indijo vrnila marinca Massimilliana Latorreja in Salvatoreja Girona, ki sta obtožena, da sta pred obalo jugozahodne Indije ustrelila dva ribiča. Pred tem je italijanska vlada nasprotovala, da bi jima za to dejanje sodili v Indiji.

Marinca, ki sta lani varovala italijanski naftni tanker v indijskem pristanišču, zatrjujeta, da sta na ribiča streljala, ker sta ju pomotoma zamenjala za pirata. Indijsko vrhovno sodišče jima je minuli mesec dovolilo, da sta se vrnila v Italijo, da bi lahko volila na italijanskih parlamentarnih volitvah. New Delhi je ob tem postavil pogoj, da se morata marinca v mesecu dni vrniti v Indijo.

Odločitev Rima, da vrne marinca, pred njo se je med državama razvnel pravi diplomatski spor, je v Italiji povzročila veliko ogorčenje, saj so sprva marincema in njunima družinama zatrjevali, da ju ne bodo poslali nazaj.