Svet

Ranjen poveljnik sirskih upornikov

STA / S.R.
25. 3. 2013, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na vzhodu Sirije je bil danes ponoči v eksploziji avtomobila ranjen poveljnik sirskih upornikov, Svobodne sirske vojske, polkovnik Riad al Asad, je sporočil sirski Observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu.

Reuters

Kako resno je ranjen, še ne vedo, poročajo tuje tiskovne agencije. Po nekaterih navedbah pa naj bi bil al Asad hudo ranjen in mu bodo morali amputirati nogo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so al Asada zdaj premestili v Turčijo, kjer mu bodo skušali pomagati.

Napad se je zgodil v pokrajini Deir al Zur, ob al Asadu pa je bilo ranjenih še več ljudi.

Al Asad je nekdanji polkovnik sirskega letalstva, ki se je upornikom pridružil že julija 2011 in začel vzpostavljati uporniško vojsko. Dolgo časa je bil poveljnik uporniških sil, a se je njegova vloga zmanjšala, ko je vrhovno poveljstvo prevzel brigadni general Salim Idris.

Ostal je sicer pomembna osebnost in pogosto obiskuje uporniške vojake na terenu, še navaja AFP. Nasilje v Siriji se medtem nadaljuje. V obstreljevanju enega osrednjih trgov v Damasku je bila ubita najmanj ena oseba, več pa ranjenih, poročajo sirski mediji, ki jih povzema AFP. Šlo naj bi za posledice napada upornikov.

V nedeljo je bilo po navedbah sirskega Observatorija za človekove pravice v nasilju v Siriji ubitih najmanj 165 ljudi.