Svet

Obama opozarja na sovraštvo do Judov

STA / A.M.
22. 3. 2013, 16.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Jeruzalemu obiskal spominski muzej holokavstu Jad Vašem in odločno pozval proti sovraštvu do Judov.

Reuters
"Antisemitizem ne sme imeti nobenega prostora v civiliziranem svetu, je povedal, potem ko je obiskal dvorano spomina in prižgal večno lučko ter položil venec," je dejal ameriški predsednik Barack Obama.

Na tleh zatemnjene dvorane so vpisana imena vseh, ki so bili ubiti v nacističnih koncentracijskih taboriščih po Evropi. Obamo sta ob obisku tega spominskega muzeja spremljala izraelska predsednik Šimon Peres in premier Benjamin Netanjahu, navzoč pa je bil tudi prejšnji izraelski vrhovni rabi Izrael Lau, ki je sicer sam preživel holokavst, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spominski muzej je spomenik vsem žrtvam holokavsta med drugo svetovno vojno, ko je bilo v koncentracijskih taboriščih ubitih okoli šest milijonov Judov. "To niso bile le številke," je dejal Obama. "To so bili moški, ženske in otroci. Tako veliko otrok," je dejal.

A pri vsem zlu je bilo tudi v tistih časih mogoče najti kaj dobrega, je še dejal ameriški predsednik in spomnil na "pravičnost med ljudmi", ki so pomagali in reševali Jude pred nacisti, pogosto tudi ob ogrožanju lastnega življenja.

Obama je danes, ob zaključku tridnevnega obiska v Izraelu in na palestinskih ozemljih, obiskal tudi grob Teodorja Herzla, utemeljitelja sionističnega gibanja, ki si je prizadevalo za vzpostavitev judovske države. Umrl je sicer že štiri desetletja pred ustanovitvijo Izraela.

Prav tako se je Obama poklonil na grobu izraelskega premiera Jicaka Rabina, ki ga je leta 1995 ubil judovski skrajnež, ker je sklenil mirovni dogovor s Palestinci. "Včasih se je težje dokazati v miru kot v vojni," je Obama dejal Rabinovi hčerki Daliji.

Obama je nato kosil z Netanjahujem, s katerim sta se pogovarjala o "nizu izzivov nacionalne varnosti" pa tudi o mirovnem procesu s Palestinci.

Popoldne je obiskal še baziliko Kristusovega rojstva v Betlehemu, kjer ga je sprejel palestinski predsednik Mahmud Abas. Z njim in zunanjim ministrom Johnom Kerryjem je v baziliki, ki se je junija lani uvrstila na Unescov seznam svetovne dediščine, preživel okoli 20 minut.

Zaradi peščene nevihte je sicer Obama prispel v Betlehem in ga zapustil v limuzini in ne v helikopterju, kot je bilo predvideno.

S tem je ameriški predsednik zaključil obisk v Izraelu in že odpotoval v Jordanijo, kjer se bo sestal z jordanskim kraljem Abdulahom II., ključnim ameriškim zaveznikom v regiji. Po pričakovanjih bosta razpravljala o položaju na Bližnjem vzhodu, predvsem o krizi v Siriji.