Svet

Severna Koreja spet grozi z napadi

STA / S.R.
21. 3. 2013, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je v odgovor na prelete ameriških bombnikov B-52 nad Južno Korejo danes zagrozila z napadi na ameriška vojaška oporišča na Japonskem in otoku Guam.

Reuters

Iz poveljstva severnokorejske vojske so ZDA znova obtožili, da poskušajo s skupnimi vojaškimi vajami z južnokorejsko vojsko zanetiti jedrsko vojno, poročajo tuje tiskovne agencije dpa.

Pjongjang je že v sredo prelete ameriških letal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP označil za "neopravičljivo provokacijo".

V Pentagonu so potrdili, da so bombniki, ki so vzleteli z letalske baze na Guamu, v okviru vojaških vaj preleteli Južno Korejo. Razmere na Korejskem polotoku so po severnokorejskem jedrskem poskusu februarja letos izredno napete. Severna Koreja je v odgovor na zaostritev sankcij proti njej, ki jih je sprejel Varnostni svet Združenih narodov, in na vojaške vaje v Južni Koreji preklicala pogodbo o prekinitvi spopadov iz leta 1953, s katero se je končala korejska vojna.

V Severni Koreji v teh dneh prav tako potekajo vojaške vaje. V okviru teh so danes v Severni Koreji razglasili alarm pred zračnimi napadi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.