Svet

Pahor danes pri japonskem cesarju

STA / S.R.
7. 3. 2013, 08.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor danes nadaljuje delovni obisk na Japonskem.

Drugi dan obiska ga bo sprejel japonski cesar Akihito, udeležil pa se bo tudi seminarja o japonsko-slovenskem tehnološkem sodelovanju ter se srečal s skupino prijateljstva s Slovenijo v japonskem parlamentu.

Pahor, ki ga spremlja številčna gospodarska delegacija, se je prvi dan obiska v deželi vzhajajočega sonca sestal s premierom Šinzom Abejem, s katerim sta govorila o možnostih poglobitve sodelovanja med državama, predvsem na področju gospodarstva.

Govorila sta tudi o razmerah v vzhodni Aziji in izmenjala poglede na sodelovanje med Evropsko unijo in Japonsko. Pahor je ob tej priložnosti Abeja povabil na obisk v Slovenijo, pri čemer bi bila lahko prva priložnost za obisk letošnji Strateški forum Bled.

Pahor se bo v petek med drugim udeležil slovensko-japonskega poslovno-naložbenega foruma v organizaciji slovenske agencije Spirit, Japonske organizacije za zunanjo trgovino (Jetro) in slovenskega veleposlaništva v Tokiu.

Sledil bo še obisk mesta Kjoto, kjer Pahorja med drugim čaka srečanje s predstavniki lokalnih oblasti ter obisk dveh svetišč, v soboto pa se Pahor vrača nazaj v domovino.