Svet

V Vatikanu pričakujejo še zadnjega kardinala

STA / A.M.
7. 3. 2013, 08.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V vatikanski Apostolski palači bodo kardinali danes že četrti dan nadaljevali s srečanji v okviru priprav na konklave, na katerem bodo izvolili novega papeža.

V Vatikanu danes pričakujejo še zadnjega kardinala z volilno pravico od 115, kolikor jih bo sodelovalo na konklavu, a kardinalom naj se pri določitvi datuma začetka konklava ne bi mudilo.

Kardinalski zbor v sredo kljub pričakovanjem številnih ni določil datumu začetka konklava in po besedah tiskovnega predstavnika Vatikana Federica Lombardija se jim pri tem tudi ne mudi. Čutiti je željo po resnih in ne prenagljenih pripravah, je dejal Lombardi.

Poleg tega naj bi bilo spoštljivo počakati z odločitvijo, dokler se v Vatikanu ne zberejo vsi kardinali z volilno pravico. Od 115 kardinalov elektorjev sta v sredo manjkala še dva, Poljak Kazimiers Nycz wurde, ki naj bi tja prispel še do konca dneva, ter Vietnamec Jean Baptiste Pahm Minh Man, ki ga v Vatikanu pričakujejo danes.

Na četrti dan srečanj sta predvideni dve zasedanji kardinalskega zbora - eno dopoldne in drugo popoldne. Tako v torek kot v sredo so se kardinali zbrali le po enkrat.

Lombardi je sicer v sredo dejal, da si Cerkev želi papeža do cvetne nedelje, ki bo letos 24. marca. Lombardi je tovrsten scenarij označil za verjetnega, obenem pa opozoril, da je to le "želja, mnenje in ne zagotovilo". "Zagotovilo bomo imeli, ko bodo novega papeža zagledali na balkonu bazilike svetega Petra," je dejal Lombardi.

V sredo so se nadaljevala ugibanja, da bi se lahko konklave začel 11. marca. Predvsem italijanski kardinali naj bi si prizadevali za čimprejšnji začetek, medtem ko več ameriških kardinalov, med drugim Patrick O'Malley iz Bostona in Francis George iz Chicaga Chicago, zahteva dovolj časa za predhodno razpravo.

Pogovori med kardinali se odvijajo za zaprtimi vrati Apostolske palače, vodi pa jih dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano. V okviru splošne kongregacije kardinali razpravljajo o vseh tekočih vprašanjih, ki zadevajo Cerkev. Med temami, ki so se jih tokrat že lotili, so nova evangelizacija, odnosi med Svetim sedežem in škofijami v posameznih državah pa tudi profil prihodnjega papeža.