Svet

Snežno neurje Saturn grozi

STA / S.R.
6. 3. 2013, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letošnja zima v ZDA očitno še ni rekla zadnje besede. Srednji del ameriške vzhodne obale je namreč doseglo snežno neurje z imenom Saturn, ki se je prejšnji teden oblikovalo v Montani.

Zaradi neurja so že odpovedali več kot 2600 letov in zaprli več sto šol, številne ceste pa so neprevozne, poročajo tuje tiskovne agencije.

Neurje se je iz Montane razširilo na Južno in Severno Dakoto ter Minnesoto, od tam pa v ponedeljek prišlo do Wisconsina in Illinoisa. V torek zvečer je sneg dosegel prestolnico Washington, danes in v četrtek pa bo dosegel tudi New York. Ponekod je zapadlo tudi do 60 centimetrov novega snega.

Samo v Chicagu, pomembnem letalskem vozlišču za ZDA, so v torek odpovedali več kot 1000 letov, kar je povzročilo zamude in težave tudi na drugih letališčih po ZDA. Poleg tega so za danes vnaprej odpovedali še več kot 1000 letov, večinoma na območju Washingtona. V prestolnici so tudi odpovedali vrsto kongresnih zasedanj.

V Minnesoti, Wisconsinu in Illinoisu so zaprli šole. V nesrečah na zasneženih in zaledenelih cestah so po dosedanjih podatkih umrli najmanj štirje ljudje.

V New Yorku ne pričakujejo hujših posledic, nekaj težav bi lahko povzročal le veter, ki bi lahko pihal tudi s hitrostjo 60 kilometrov na uro. Slabo vreme bo vztrajalo do petka, v soboto pa naj bi se obzorja znova zjasnila.