Svet

Morda že danes znan datum začetka konklava

STA
6. 3. 2013, 07.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kardinali bodo danes v Vatikanu nadaljevali s pripravami na konklave, na katerem bodo po odstopu Benedikta XVI. volili novega papeža.

Kardinali so se v okviru prve splošne kongregacije za pripravo konklava v Apostolski palači prvič zbrali že v ponedeljek, srečanje pa so nato nadaljevali tudi v torek. Naslednje je predvideno za danes, koliko naj bi jih pred začetkom konklava še bilo, pa ni znano.

Kot je v torek povedal tiskovni predstavnik Vatikana Frederico Lombardi, kardinali razpravljajo, koliko časa potrebujejo za priprave na konklave, vendar pa da pri tem ne želijo hiteti. Je pa tudi on nakazal, da bi lahko že danes objavili datum začetka konklava.

Datum začetka naj bi namreč objavili, ko bo v Vatikan prispelo vseh 115 kardinalov, ki so mlajši od 80 let in imajo tako pravico voliti novega papeža. V torek so čakali še na pet kardinalov, ki pa naj bi danes vendarle prispeli v Vatikan.

Lombardi je sicer nakazal, da bi kardinali datum za začetek konklava lahko določili tudi brez petih manjkajočih kardinalov in da njihova prisotnost ni nujni pogoj za to.

Manjkajo sicer še kardinali Antonios Naguib iz Egipta, Karl Lehmann iz Nemčije, Jean-Baptiste Pham Minh Man iz Vietnama, Kazimiez Nycz iz Poljske in John Hon Tong iz Hongkonga, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V luči priprav na konklave so v torek že zaprli Sikstinsko kapelo, ki bo gostila kardinale med volitvami novega papeža. Kot so sporočili iz Vatikanskih muzejev, je znamenita kapela za javnost zaprta do nadaljnjega.

Po odstopu papeža Benedikta XVI. si v Vatikanu želijo, da bi Cerkev novega papeža dobila do velikonočnih praznikov, ki se letos začnejo 28. marca. 85-letni Benedikt XVI. je odstopil kot prvi papež po več kot 600 letih.