Svet

ZDA proti vinjenosti diplomatov v Združenih narodih

STA / R. S.
5. 3. 2013, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA so v ponedeljek na Združene narode naslovile neobičajno zahtevo. Od ZN zahtevajo, da vinjenim diplomatom prepovedo sodelovanje v razpravi in pogajanjih o proračunu.

Pogovori o proračunu ZN so sicer v zadnjih letih postali izjemno napeti, saj razvite države terjajo zmanjšanje izdatkov. "Skromno smo predlagali, da bi morali biti prostori za pogajanja območja, kamor vinjeni nimajo dostopa," je na odboru ZN za proračun dejal namestnik ameriškega veleposlanika pri ZN Joseph Torsella."Moja vlada je resnično hvaležna za strateške priložnosti, ki so posledica nekaterih dosedanjih praks, a šampanjec prihranimo, da nazdravimo koncu uspešnega zasedanja in tako prispevamo k ugledu petega odbora," je še dejal Torsella.

Pobuda ZDA je naletela na mešane odzive. Medtem ko jo nekateri podpirajo - in pri tem navajajo primer, ko so morali osebo, ki bi naj na pogajanjih delala zapisnik, zamenjati, ker je bila preveč pijana - drugi opozarjajo, da ne drži, da bi bili mnogi, ki sodelujejo pri pogajanjih, pijani.