Svet

Sledi konjskega mesa vodijo na Poljsko

STA
4. 3. 2013, 20.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Švedsko podjetje Dafgard, ki za švedski pohištveni gigant Ikea izdeluje mesne kroglice, v katerih so nedavno našli nedeklarirano konjsko meso, je na policiji vložilo prijavo proti švedskemu dobavitelju.

Kot je povedala tiskovna predstavnica Dafgarda Ola Larsson, zaenkrat ne vedo, kje točno v dobavni verigi je bil storjen zločin. So pa doslej zbrane dokaze predložili pristojnim oblastem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dafgard je s pomočjo analiz DNK pridobil dokaze, ki kažejo, da je dobavitelj govedino mešal s konjskim mesom, kljub temu da nam je pred tem zagotovil, da konjskega mesa ne uporablja," so še sporočili iz Dafgarda.

Imena dobavitelja niso razkrili, so pa pojasnili, da jim dobavlja od pet do deset odstotkov vse govedine, ki jo porabijo. Med drugim jim je dostavil meso za vse štiri serije mesnih kroglic, v katerih so potrdili vsebnost konjskega mesa, čeprav to ni bilo deklarirano.

Ikea je minuli teden s prodajnih polic v 25 državah umaknila svoje kilogramske pakete zamrznjenih mesnih kroglic, potem ko so pristojni organi na Češkem sporočili, da so v tem izdelku našli konjski DNK. Kasneje je Ikea zaradi suma, da vsebujejo konjsko meso, iz prodaje umaknila tudi Dafgardove hrenovke.

Pohištveni gigant je bil sicer le zadnji v vrsti podjetij, ki jih je zajela vseevropska afera zaradi prisotnosti konjskega mesa v domnevno govejih izdelkih. Afera je izbruhnila januarja v Veliki Britaniji in na Irskem.