Svet

V Egiptu pet mrtvih v spopadih med policijo in protestniki

STA
4. 3. 2013, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V spopadih med policijo in protestniki je bilo v egiptovskem mestu Port Said ubitih pet ljudi, je danes poročala egiptovska državna televizija.

 Po podatkih egiptovskega notranjega ministrstva sta med ubitimi tudi dva policista, ki so ju ubili s streli v glavo in vrat. Identiteta storilcev še ni znana.

Protestniki so nato popoldne v Port Saidu zažgali dve vladni zgradbi, je poročala državna televizija. Po poročanju lokalnih medijev so protestniki med pogrebno procesijo za dvema žrtvama nemirov vzklikali slogane proti vladajoči Muslimanski bratovščini.

V spopadih, ki so izbruhnili v nedeljo, ko so oblasti premestile skupino zapornikov v drugo poslopje, je bilo v Port Saidu skupno ranjenih več kot 560 ljudi.

Zaporniki čakajo na izrek sodbe zaradi obtožb o njihovi domnevni vpletenosti v smrtonosen izgred ob lanski nogometni tekmi.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bo po pričakovanjih sodišče v soboto izreklo sodbo za 52 obtoženih, ki so bili vpleteni v izgred na stadionu Port Said, v katerem je umrlo 74 ljudi.

Že januarja je sodišče v okviru tega primera 21 ljudi obsodilo na smrt. Obsodbe so sprožile ogorčenje v Port Saidu, izbruhnili so krvavi protesti, v katerih je bilo ubitih približno 40 ljudi.