Svet

Naročnina za javno RTV odslej tudi za lastnike pametnih telefonov

STA
4. 3. 2013, 18.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Švedskem bodo morali po novem obvezno naročnino za javno radiotelevizijo SVT plačevati ne le vsi lastniki televizijskih sprejemnikov, ampak tudi vsi, ki imajo računalnik ali pametni telefon.

Za enkrat le na Švedskem. Tako je namreč danes povedal prvi mož pristojne agencije Radiotjaenst Carl-Gustav Johansson, so minuli teden začeli naročnino terjati tudi od ljudi, ki lahko program javne radiotelevizije spremljajo le preko interneta in ne preko "običajnih" televizijskih sprejemnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Precejšnje število pregovorno vestnih Švedov, ki nimajo televizij, imajo pa računalnike in pametne telefone, je sicer 2076 kron oziroma 248 evrov letno - toliko na Švedskem znaša omenjena naročnina, iz katere se nato financira delo SVT - začelo plačevati kar samih od sebe, potem ko so mediji nedavno poročali o teh novostih. Kot se je izrazil Johansson, je prišlo do "spontanih registracij".

Švedska komercialna televizija TV4 je lani začela svoj program prenašati v živo po internetu, pri čemer je treba za to storitev plačati posebno naročnino. SVT je letos sledil temu zgledu in je prav tako uvedel prenos v živo preko interneta, pri čemer pa ne zahteva dodatnega plačila, piše AFP.

Samo v prvih devetih tednih letošnjega leta se je uradno registriralo kar 12.600 novih uporabnikov švedske javne radiotelevizije, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani le 2200. Johansson verjame, da gre velik del novih naročnikov pripisati prav dostopanju do TV programov preko digitalnih naprav.