Svet

Kerry za krepitev sirske opozicije

STA / S.R.
4. 3. 2013, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je ob obisku v Savdski Arabiji zatrdil, da si bodo ZDA prizadevale za krepitev sirske opozicije.

Obenem je opozoril, da mora dobava orožja sirskim upornikom nujno potekati pod nadzorom in ne po načelu razpršenosti.

"Orožje bi moralo doseči zmerno, zakonito opozicijo" in ne skrajnih skupin, je na skupni novinarski konferenci s savdskim kolegom, princem Saudom al Fajsalom poudaril Kerry. Je pa ameriški gost zatrdil, da si bodo ZDA skupaj s svojimi "prijatelji" še naprej prizadevale za krepitev opozicije

Savdska Arabija je poleg Katarja in drugih z nafto bogatih zalivskih držav najpomembnejša arabska podpornica upornikov v Siriji in javno navija za dobavo orožja upornikom. ZDA po drugi strani zaenkrat oboroževanje sirske opozicije zavračajo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Časnik New York Times je oktobra lani poročal, da sta se Savdska Arabija in Katar, razočarana zaradi nesodelovanju in nepodpore ZDA, odločila, da sirskih upornikov ne opremita s težkim orožjem, ki bi lahko dejansko spremenilo potek vojne v Siriji.

Edina izjema naj bi bila dobava orožja, o kateri je minuli teden prav tako poročal New York Times. Gre za orožje, ki naj bi ga Savdska Arabija kupila na Hrvaškem in nato decembra prek Jordanije dostavila sirskim upornikom.

Kerry je v Rijad pripotoval v nedeljo zvečer, potem ko se je dva dni mudil v Egiptu. Danes zjutraj se je že sestal z zunanjimi ministri več zalivskih držav, ob kosilu pa naj bi imel predvideno srečanje s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, piše AFP. Iz Rijada bo Kerry odpotoval še v Abu Dabi in nato v Katar.

Savdska Arabija je absolutistična monarhija. Kerry je danes pohvalil dejstvo, da je savdski kralj Abdulah nedavno v svet šura - to je savdski parlament, ki pa ima le posvetovalno vlogo in katerega člane imenuje kralj - prvič doslej imenoval tudi ženske. Obenem je pozval k nadaljnjim reformnim korakom.