Svet

Romney za poraz krivi sebe

STA / S.R.
4. 3. 2013, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Republikanski kandidat na lanskih predsedniških volitvah v ZDA Mitt Romney je v prvem intervjuju po volitvah novembra lani prevzel odgovornost za poraz proti Baracku Obami.

Nekateri republikanski komentatorji so po volitvah iskali številne izgovore, od orkana Sandy, ki je konec oktobra prizadel severovzhod ZDA, do republikanskega guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja in njegovega prijateljevanja z Obamo po orkanu.

"Volitve sem izgubil zaradi lastne kampanje in ne zaradi nečesa, kar je storil kdo drug," je dejal Romney v nedeljskem pogovoru za televizijo Fox.

Romney je verjel, da bo zmagal, dokler vzporedne ankete niso pokazale, da je tekma na Floridi tesna. Ko je Florida padla v tabor Obame, za njo pa še Ohio, je spoznal, da je zgodbe konec. Poraz ga je zelo prizadel, njegova soproga Ann Romney pa je zajokala, je povedal.

Nesojena prva dama ZDA je v istem intervjuju za poraz sicer okrivila ameriške medije, ki so bili menda na strani Obame. Mediji naj ne bi bili pošteni do Romneyja in jim "z veseljem pripisuje odgovornost za poraz".

Romney je priznal, da si je naredil veliko škodo z izjavo o 47 odstotkih Američanih, ki da nočejo poskrbeti zase in čakajo na pomoč države. v skrivaj posnetem nastopu pred donatorji na Floridi je namreč dejal, da ga usoda teh 47 odstotkov ne skrbi, ampak želi prepričati vse ostale volivce. Na koncu je sam končal s 47 odstotki glasov.

Tako kot večina republikanskih analitikov tudi Romney meni, da s politiko njegove stranke ni nič posebej narobe. Po njegovem mnenju je težava v tem, da njegova kampanja volivcem ni dovolj dobro predstavila sporočila stranke in ne, da je kaj narobe s samim sporočilom.

Romney je na primer volivce latinskoameriškega rodu izgubil že v času tekme za osvojitev strankarske nominacije, ko je izjavil, da bo problem nezakonitega priseljevanja v ZDA odpravil s "samo-deportacijo".

Latinskoameriški volivci so zato raje izbrali Obamo, čeprav jih je v prvem mandatu razočaral, ker ni izpeljal imigracijske reforme. Volivcem je bilo jasno, kdo je blokiral reformo, in republikanci so napako spoznali, zato bo reforma zdaj skoraj zanesljivo sprejeta.

"Naravnost ubija me, ker nisem v Beli hiši," je dejal Romney in zagotovil, da v primeru njegove zmage ne bi bilo avtomatičnih varčevalnih ukrepov. S tem se strinjajo vsi ameriški analitiki. V prvi vrsti zato, ker kongresnih republikancev v času republikanskih predsednikov proračunski primanjkljaj ni nikoli pretirano skrbel.

Romney je kot razlog za poraz navedel tudi podcenjevanje pomena Obamove zdravstvene reforme za volivce z nižjimi dohodki. Nekdanji guverner Massachusettsa je od začetka do konca kampanje obljubljal, da bo reformo odpravil, ni pa ponudil alternativne rešitve problema visokih stroškov in velikega števila ljudi brez zavarovanja.

Zaradi poraza se Romney zaveda, da bo težko solil pamet stranki glede tega, kako naj izboljša sporočilo za volivce. Vendar poraz sprejema in ne gleda nazaj.

Njegova soproga je po volitvah dobila ponudbo, naj nastopi v oddaji "Zaplešimo z zvezdami", a jo je zavrnila. "Kmalu bom stara 64 let in nisem več gibčna kot nekoč," je povedala Ann Romney, ki zdaj z možem živi v južni Kaliforniji.