Svet

Večjezičnost daje moč in odpira nove priložnosti

STA / S.R.
21. 2. 2013, 07.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco je leta 1999 današnji dan razglasila za mednarodni dan maternih jezikov.

Tema letošnjega dneva materinščine je dostopnost knjig in digitalnih vsebin v različnih jezikih. "Večjezičnost daje moč in odpira nove priložnosti. Uteleša našo kulturno raznolikost in vzpodbuja izmenjavo mnenj, porajanje idej ter širi naše poglede," besede generalne direktorice Unesca Irine Bokove ob letošnjem mednarodnem dnevu materinščine povzema Unescova spletna stran.

Posamezne države imajo ključno vlogo pri vzpodbujanju materinščine preko nacionalnih institucij in združenj. Pomembno vlogo imajo tako šole in univerze kot mediji. S sloganom Knjige za izobraževanje v maternem jeziku želi Unesco ob dnevu materinščine podpreti produkcijo knjig za izobraževalne namene v maternem jeziku. Knjige in učbeniki namreč pripomorejo k bogatenju jezika in opismenjevanju v maternem jeziku. Natisnjena gradiva v materinščini so pomemben temelj za učenje, je mogoče prebrati na Unescovi spletni strani.

Mednarodni dan maternih jezikov bo z druženjem s pevcem, pesnikom, pisateljem in novinarjem Esadom Babačićem ter pisateljem, scenaristom in režiserjem Goranom Vojnovićem danes obeležila tudi Ustanova patra Stanislava Škrabca. Srečanje pod vodstvom Boštjana Narata bo ob 18. uri v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači pri Ribnici.

Mednarodni dan maternih jezikov obeležujemo že 14 let v spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so pred 47 leti zahtevali enakopravnost za svoj jezik. Unesco je z dnevom želel opozoriti na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti po svetu.