Svet

V Afganistanu proti mučenju

STA
17. 2. 2013, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je danes odredil, da morajo biti vsi prostori za zaslišanja opremljeni z video kamerami, s čimer želijo preprečiti mučenje pridržanih. Združeni narodi so namreč nedavno v poročilu opozorili na številne primere mučenja pridržanih ob aretaciji ali med zaslišanji v Afganistanu.

"Pristojne oblasti morajo opremiti obveščevalne in preiskovalne službe s sodobno opremo in napravami ter snemati proces zaslišanj," je odredil Karzaj. Kot je dodal, bo ukrep "odstranil možnost ali osnovo za pritožbe iz drugih strani" glede zlorab pripornikov.

ZN so v januarja objavljenem poročilu opozorili, da so zaporniki v afganistanskem kazenskem sistemu pogosto žrtve zlorab in mučenja. Poročilo navaja, da je bilo 326 od 635 zapornikov, s katerimi so opravili pogovore, zlorabljenih. Med njimi je bilo 80 mladoletnikov.

Poročilo ZN opisuje 14 vrst mučenja, med drugim pretepanje s kabli in cevmi, udarce po genitalijah, grožnje z usmrtitvijo ali posilstvom, elektrošoke in siljenje v stresne položaje.

Karzaj je tožilstvu tudi ukazal, naj uvede pregon proti mučiteljem, s čimer naj bi se v prihodnje izognili mučenju osumljencev, obsojencev ali zapornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.