Svet

Nekdanji policist si je sodil sam

STA / S.R.
13. 2. 2013, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji policist iz Los Angelesa Christopher Dorner, ki so ga lovili od 3. februarja, je beg v torek končal tragično. Kalifornijski policisti so ga ujeli v gorski koči, iz katere so po požaru odstranili truplo.

Policija je skorajda povsem prepričana, da je v koči zgorel 33-letni Dorner, čeprav čaka še na potrditev mrliškega oglednika. Dorner je v torek na območju gorovja San Bernardino ukradel avtomobil, na sled pa mu je prišla policija. Avtomobil je zapustil in se zatekel v gorsko kočo.

V strelskem obračunu je ubil šerifovega pomočnika, drugega pa ranil. Po krajšem obleganju so policisti iz koče slišali le en strel, nato pa je izbruhnil ogenj, ki je kočo požgal, iz nje pa so potegnili truplo in ga predali mrliškemu ogledniku.

Dorner je 3. februarja v Irvinu pri Los Angelesu ubil hčerko nekdanjega policijskega stotnika in njenega zaročenca. Tri dni kasneje je policija odkrila njegov manifest na internetu, v katerem grozi s smrtjo več kot 40 osebam, ki so bile neposredno ali posredno povezane z izgubo njegove policijske službe leta 2008.

Dorner je 7. februarja iz zasede napadel dva policista in enega ubil, drugega pa ranil. Malce pred tem je lažje ranil še enega policista, ki ga je skušal ujeti. Policiste je medtem že zajel pošten preplah in so ranili mater in hčerko, ki sta le raznašali časopise blizu doma ene od oseb z Dornerjevega seznama za odstrel v kraju Torrance.

Isti dan pa so policisti blizu smučišča Big Bear v gorovju San Bernardino našli Dornerjev zgoreli avto. Iskanje osumljenca se je preselilo v divjino, policija pa je v nedeljo razpisala za njim milijon dolarjev nagrade.

Dorner naj bi med begom poklical očeta 28-letne ženske, ki jo je ubil skupaj z njenim zaročencem. Oče je nekdanji policijski stotnik, ki je Dornerja zagovarjal med disciplinskim postopkom leta 2007. Dorner se je zaposlil v policiji leta 2005, dve leti kasneje pa je svojo nadzornico obtožil uporabe prekomerne sile proti osumljencu. Po preiskavi je Teresa Evans obdržala službo, Dornerja pa so leta 2008 odpustili zaradi krive obtožbe.

Po slovesu od policije se je vrnil med vojaške rezerviste. Več kot 180 centimetrov visoki in 120 kilogramov težki samooklicani borec proti rasizmu, temnopolti Dorner, je bil posebej izurjen v rokovanju z različnimi vrstami orožja in eksplozivnih sredstev. Bil je član mornariške enote za podvodno vojskovanje, služil pa je med drugim v Bahrajnu.

Policija iz Los Angelesa je že med lovom ponovno odprla njegov primer, vendar pa je načelnik Charlie Beck dejal, da tega ne delajo, ker bi želeli ugoditi morilcu, ampak zato, ker je Dorner odprl nekaj vprašanj o domnevnem rasizmu v vrstah policije.

V soboto se je oglasil tudi filmski in televizijski igralec Charlie Sheen, ki ga je Dorner v svojem pismu pohvalil kot izjemnega človeka. Sheen, ki se zadnja leta otepa težav z mamili, alkoholom in nasilništvom, je nato objavil video posnetek, v katerem Dornerja poziva, naj ga pokliče, da se pogovorita in skupaj rešita probleme.