Svet

Obama zagrozil, da bo večino dela opravil sam

STA / S.R.
13. 2. 2013, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek v govoru o položaju v državi nizal pobude za svoj drugi mandat in povečanje proračunske porabe za številne projekte povezal z gospodarsko rastjo in novimi delovnimi mesti.

Ob pomanjkanju sodelovanja kongresnih republikancev je zagrozil, da bo večino dela opravil sam. Govor pred obema domovoma kongresa in kabinetom, ki je trajal skoraj natanko eno uro, so prekinjali aplavzi njegovih demokratov, občasno pa so se jim pridružili tudi republikanci, še posebej, ko je Obama pozval k potrditvi imigracijske reforme in zakonu o zaščiti žensk pred nasiljem. Odnos do priseljencev in žensk sta bila med ključnimi razlogi za poraz republikancev na zadnjih volitvah.

Za razliko od svojega prvega govora leta 2009, ko so bile ZDA sredi najhujše gospodarske krize od velike depresije v 30. letih prejšnjega stoletja, je Obama tokrat upal povedati, da je položaj države trden. "Očistili smo ruševine krize," je dejal Obama, pri čemer je imel le deloma prav. Stopnja brezposelnosti je bila januarja 2009 7,8 odstotna, januarja letos pa 7,9 odstotna.

Vendar pa so pred štirimi leti januarja v ZDA ukinili 794.000 delovnih mest, januarja letos pa jih odprli 157.000. Cena bencina je bila januarja 2009 1,91 dolarja za galono (3,8 litra), januarja letos pa je znašala 3,59 dolarja za galono. Obamova leta vladanja pa so bila najboljša za borzne vlagatelje. Indeks Dow Jones je bil v času govora leta 2009 pri 7351 točkah, sedaj pa je presegel 14.000 točk.

Demokrati ga niso ponovno izvolili zato, da bodo imeli od njega koristi le borzni špekulanti in Obama je tokrat napovedal veliko bolj "levo" agendo kot doslej, pri čemer ni manjkala niti obnovljena podpora enakim pravicam za homoseksualce, še manj pa podpora povišanju minimalne plače, čemur se republikanci ostro upirajo.

Obama je pozval k zmanjšanju proračunskega primanjkljaja na uravnotežen način z vzdržnim zmanjšanjem porabe in novimi davčnimi prilivi ter opozoril kongres pred ustvarjanjem novih nepotrebnih kriz. To je z blokiranjem dviga meje javnega dolga in čakanja na zadnji trenutek za sprejem ključnih dogovorov.

"Največja država na svetu ne more opravljati svojega dela z drsenjem iz ene v drugo umetno ustvarjeno krizo. Zmenimo se sedaj tule, da bo vlada odprta, da bomo pravočasno plačali račune in ohranili polno vero v kreditno sposobnost ZDA," je dejal.

Predsednik je med drugim pozval k povečanju vlaganj v čisto energijo, sprejetju ukrepov proti podnebnim spremembam, povečanju porabe za šolstvo in prvem povišanju zvezne zajamčene plače po šestih letih s 7,25 na devet dolarjev na uro. Pri tem se je zavzel, da bi minimalno plačo vezali na inflacijo, da ne bi več bila odvisna od kongresnih blokad.

Glede podnebnih sprememb v prvem mandatu ni storil ničesar, tokrat pa je odločen, da bo nekaj storil s kongresom ali brez njega. "Lahko verjamemo, da so suše, poplave, neurja in požari le naključje, ali pa verjamemo v znanost in ukrepamo preden bo prepozno," je dejal Obama.

Predvsem demokrate je navdušil s pozivom za potrditev zakonodaje za zmanjšanje nasilja z orožjem, z besedami, da si to zaslužijo vse žrtve od Newtowna do neštetih drugih krajev po ZDA. Veliko prisotnih v dvorani je nosilo zelene trakove v spomin na 20 otrok, ki so bili 14. decembra lani pobiti v osnovni šoli zvezne države Connecticut.

Na področju zunanje politike si je Obama prislužil aplavz z napovedjo, da bo v letu dni iz Afganistana umaknil 34.000 vojakov in vojno končal do konca leta 2014. Jedrski poskus Severne Koreje je označil za provokacijo, ki jo bo še bolj osamila, Iranu pa je sporočil, da mu ne bodo dovolili priti do jedrskega orožja.

ZDA bodo še naprej vodilna država pri preprečevanju širjenja jedrskega orožja po svetu, zato se bodo še naprej pogovarjale z Rusijo za nadaljnje zmanjšanje jedrskih zalog. Obama je posebej omenil grožnjo napadov preko interneta, zato je pred govorom izdal izvršni ukaz za utrditev varnosti na tem področju.

Zagotovil je, da bodo ZDA vztrajale pri spoštovanju človekovih pravic v državah arabske pomladi in obljubil nadaljevanje pritiska na režim v Siriji kot tudi neomajnega zavezništva z Izraelom. Napadov z brezpilotnimi letali ni posebej omenjal razen tega, da je zagotovil, da se bodo proti vodilnim osumljenim teroristom nadaljevali.

Sicer pa je tudi zunanjepolitični del govora namenil gospodarstvu in napovedal dokončanje pogajanj o "čeztihomorskem" partnerstvu in začetek pogajanj o celovitem čezatlantskem partnerstvu za trgovino in investicije z EU. "Svobodna in poštena trgovina preko Atlantika podpira milijone dobro plačanih ameriških delovnih mest," je dejal.

Uradni odgovor opozicijskih republikancev je kasneje podal senator iz Floride Marco Rubio, ki je kritiziral predloge za novo porabo in višje davke. Za Obamo je dejal, da ne razume, da le svobodno podjetništvo prinaša blaginjo srednjemu razredu. Zavzel se je za nizke davke in znižanje javne porabe.

V imenu gibanja čajanke pa je posebej odgovoril republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul, ki je glede porabe kritiziral tako demokrate kot republikance. Zavzel se je, da se avtomatično krčenje proračunske porabe poviša na 4000 milijard dolarjev, v nasprotnem primeru pa si naj kongresniki omejijo mandat in volivcem omogočijo, da jih pošljejo domov.