Svet

Pred 130 leti je na današnji dan v Benetkah umrl Richard Wagner

STA
13. 2. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na današnji dan je pred 130 leti v Benetkah umrl nemški skladatelj Richard Wagner, katerega 200. obletnico rojstva prav tako obeležujemo letos. Čeprav je umrl v mestu v laguni, je bila njegova želja, da ga pokopljejo v Beyreuthu. Njegovo krsto so tja prepeljali s posebnim vlakom, na poti so se mu na postajah poklonili številni častilci.

Wagner (1813-1883) zime ni želel preživljati v Bayreuthu. Znameniti skladatelj je tako septembra 1882 dopotoval v Benetke. Tam je 13. februarja 1883 umrl v delovni sobi v palači Vendramin-Calergi, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Smrt je Wagnerja doletela v mestu, ki je bilo eno njemu najbolj ljubih. "Vsak ve, da so Benetke najbolj mirno mesto, mislim najtišje mesto na svetu in zato sem se odločil, da so ravno pravi kraj zame," je pisal svojemu tastu Franzu Listu pred svojim prvim bivanjem v mestu leta 1858. Pozneje je mesto večkrat obiskal.

Palača Vendramin-Calergi, kjer je skladatelj bival ob svojem zadnjem obisku, je bila zgrajena po načrtih arhitekta Pietra Lombarda. Graditi so jo začeli leta 1480, gradnja pa je trajala skoraj tri desetletja. Palača ob kanalu Grande danes velja za eno najlepših renesančnih palač v Benetkah. Wagnerju je bila prav toliko pri srcu, kot samo mesto.

V palači ima danes prostore casino, od leta 1995 pa je v njej urejen tudi manjši muzej, posvečen znamenitemu skladatelju. Obiskovalci si lahko ogledajo sobo, kjer je Wagnerja zatekla smrt, sicer pa v muzeju hranijo tudi njegova pisma, slike, dokumente in druge predmete.

Pokopan pa je Wagner v Bayreuthu. Njegovo krsto so tja prepeljali s posebnim vlakom. Že tedaj so se začeli spletati miti, ki jih je njegova vdova Cosima pozneje vneto pomagala širiti. V Benetkah so njegovo krsto do železniške postaje pripeljali z ladjo. Vlak se je nato ustavil v Bolzanu in Zürichu, kjer ga je pričakala delegacija s cvetjem. V Münchnu je dal Ludvik II. h krsti prinesti venec s posvetilom. Na železniški postaji pa so se zbrali številni glasbeniki, ki so mu želeli izkazati poslednjo čast.

Sicer bo letošnja 200. obletnica Wagnerjevega rojstva po vsem svetu postregla s številnimi dogodki. Med njimi bo gotovo največji nova postavitev Nibelunškega prstana v Bayreuthu. Na svoj račun pa so že prišli slovenski občudovalci Wagnerja, saj je že v januarju v Cankarjevem domu premiero doživela njegova opera Leteči Holandec, koprodukcija Cankarjevega doma ter SNG Opera in balet Ljubljana.