Svet

Grozljivo: Kar 70.000 mrtvih

STA
12. 2. 2013, 20.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirski opozicijski uporniki so danes zasedli vojaško letališče na severu države v provinci Alep. Pri tem so po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ubili in pa zajeli kakih 40 pripadnikov sirske vojske.

Združeni narodi so sporočili, da se število ubitih v Siriji približuje 70.000.

"Preostanek vojakov se je umaknil z območja letališča, za sabo pa so pustili več bojnih letal in ogromne količine streliva," je sporočil direktor observatorija Rami Abdel Rahman.

Zajetje vojaškega letališča se je zgodilo dan po tem, ko so uporniki zasedli mesto Tabka, ki se nahaja v sosednji provinci Raka, nato pa so prevzeli nadzor nad bližnjim strateško pomembnim jezom na reki Evfrat.

Napredovanje upornikov na tem območju je bilo po besedah direktorja observatorija zelo hitro. "Čeprav je sirska vojska zasedla dele province Damask, prestolnice in osrednje province Homs, je istočasno utrpela velike izgube v središču province Homs, vzhodni pokrajini Deir Ezor in Raki na severu," je povedal Rahman in dodal, da spopadi z uporniki potekajo povsod po državi in da je nemogoče, da bi vojska nadzirala vsa žarišča.

Aktivisti v Alepu pa so za AFP povedali, da so uporniki v zadnjih tednih pozornost preusmerili na prevzem nadzora nad vojaškimi letališči in bazami. "Ta so pomembna, saj so vir streliva in zalog, poleg tega pa njihovo zajetje onemogoča uporabo vojaških letal, ki jih uporabljajo za bombardiranje upornikov," je povedal aktivist iz Alepa Abu Hišam.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je medtem danes v Varnostnem svetu ZN povedala, da se število ubitih v krvavem konfliktu v Siriji, ki traja že skoraj dve leti, približuje številki 70.000. Obenem je znova ostro obsodila dejstvo, da VS ZN ne zmore doseči potrebnega soglasja, da bi ukrepal glede prelivanja krvi v tej državi, poroča AFP.

"Sodili nam bodo na osnovi tragedije, ki se je odvijala pred našimi očmi. Temu svetu in tudi tistim, ki smo na ključnih položajih v okviru Združenih narodov, bo upravičeno zastavljeno vprašanje, kaj smo storili," je poudarila Pillayeva, ki med drugim zahteva, da se s državljansko vojno v Siriji začne ukvarjati tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC).