Svet

Kakršnikoli povračilni ukrepi bi pomenili vojno napoved

STA / S.R.
12. 2. 2013, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je opozorila, da je bil današnji jedrski poskus zgolj prvi korak, in posvarila pred odločnejšimi dejanji, če bo mednarodna skupnost proti njej uvedla strožje sankcije.

"Zadnji jedrski poskus je bil zgolj prvo dejanje, s katerim smo izkazali največjo mero samoobvladanja," je sporočilo severnokorejsko zunanje ministrstvo.

"Če bodo ZDA še dodatno zapletale razmere z nadaljevanjem sovražnosti, ne bomo imeli druge izbire, kot sprejeti še močnejši drugi ali tretji krog ukrepov," je dodalo ministrstvo brez dodatnih pojasnil, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Južnokorejska obveščevalna služba je le nekaj ur pred tem opozorila, da bi Pjongjang lahko v prihodnjih dneh ali tednih izvedel še en jedrski poskus ali izstrelitev balistične rakete.

Severna Koreja je zatrdila, da je bil današnji jedrski poskus uperjen neposredno v ZDA. Pjongjang obtožuje Washington, da je odgovoren za globalno obsodbo severnokorejskega jedrskega programa in uvedbo sankcij proti državi v Združenih narodih.

Severnokorejsko zunanje ministrstvo je v sporočilu še opozorilo, da bi kakršnikoli ukrepi, na primer inšpekcije ladij ali pomorska blokada, pomenili "vojno napoved" in sprožili "neusmiljene povračilne ukrepe".

Varnostni svet ZN se bo danes sestal na nujni seji, na kateri bo za zaprtimi vrati razpravljal o severnokorejskem jedrskem poskusu.

Severna Koreja je danes izvedla svoj tretji podzemni jedrski poskus, ki je bil najmočnejši doslej. Po ocenah naj bi imel moč med šestimi in sedmimi kilotonami, kar je precej več kot pri prvih dveh testih leta 2006 in 2009. Detonacija je povzročila potresni sunek z magnitudo 4,9.