Svet

Mednarodna skupnost obsodila severnokorejski jedrski poskus

STA / S.R.
12. 2. 2013, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mednarodna skupnost je ostro obsodila jedrski poskus, ki ga je danes izvedla Severna Koreja. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izjavil, da je bil test jasna in groba kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN.

Ta organ svetovne organizacije se bo zaradi poskusa danes sestal na nujni seji za zaprtimi vrati.

Ban Ki Moon je izrazil obžalovanje, ker je Pjongjang kljuboval "močnim in enoglasnim pozivom mednarodne skupnosti, naj se vzdrži dodatnih provokativnih ukrepov". Zaskrbljen je zaradi "negativnih vplivov tega globoko destabilizirajočega dejanja na stabilnost regije kot tudi na globalna prizadevanja proti širjenju jedrskega orožja".

Ameriški predsednik Barack Obama je v odzivu poudaril, da Severna Koreja zaradi jedrskega poskusa ne bo bolj varna, zavzel pa se je tudi za hiter in verodostojen odziv mednarodne skupnostni na dejanje Pjongjanga.

Japonski premier Šinzo Abe je obsodil severnokorejski jedrski poskus, ki je po njegovih besedah v nasprotju z resolucijami ZN. "Test krši vrsto resolucij Varnostnega sveta ZN. Ostro bomo protestirali," je v parlamentu napovedal Abe.

Kitajska, edina prava zaveznica Severne Koreje, je izrazila ostro nasprotovanje jedrskemu poskusu v Severni Koreji, ki ga je izvedla "kljub vsesplošnemu nasprotovanju mednarodne skupnosti". "Odločno pozivamo Severno Korejo, naj spoštuje svoje zaveze glede jedrske razorožitve in ne sprejema ukrepov, ki bi lahko poslabšali razmere," so sporočili z zunanje ministrstva v Pekingu.

Analitiki sicer menijo, da je malo verjetno, da bi Peking kaznoval režim v Pjongjangu, čeprav so kitajski državni mediji opozarjali Severno Korejo, da bo plačala visoko ceno, če bo izvedla test.

Tudi Rusija je obsodila jedrski poskus, s katerim je Severna Koreja kršila vrsto resolucij Varnostnega sveta ZN. Pristojne oblasti so tudi sporočile, da zaradi testa ni ogroženo zdravje prebivalcev ruskega Daljnega vzhoda.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je obsodil jedrski poskus in se zavzel za nove sankcije proti Severni Koreji.

Jedrski poskus je obsodil tudi Iran, ki meni, da nobena država ne bi smela posedovati jedrskega orožja. "Moramo priti do točke, ko nobena država ne bo imela jedrskega orožja in ko bo uničeno vse jedrsko orožje in orožje za množično uničevanje. Istočasno pa bi morale imeti vse države pravico do miroljubne uporabe jedrske energije," je izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ramin Mehmanparast.

Obsodbam se pridružuje tudi Evropska unija, ki se je zavzela za odločen in enoten odgovor mednarodne skupnosti na severnokorejsko kljubovanje.

Veleposlaniki zveze Nato so obsodili "neodgovorno dejanje" Severne Koreje, ki po njihovem mnenju predstavlja grožnjo mednarodnemu in regionalnemu miru, varnosti in stabilnosti.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da je bil severnokorejski jedrski test obžalovanja vreden in je predstavljal "očitno kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN". Generalni direktor agencije Jukija Amano je Pjongjang pozval, naj spoštuje vse resolucije VS ZN in IAEA.