Svet

Konjsko meso prodajali kot kravje

J.P.
12. 2. 2013, 22.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po vsej Evropi odkrivajo mesne produkte, ki naj bi, glede na etikete, iz kravjega mesa, v resnici pa je šlo za konjsko maso. In krivi naj bi bili Romuni.

Romunske oblasti so sporočile, da sta za konjsko meso odgovorni klavnici Doly-Com in Carm-Olimp iz Brasova v Transilvaniji. Izvoženo meso, ki je bilo v resnici konjsko, klavnici pa sta ga prodajali kot kravje, naj bi v celoti prišlo iz teh dveh klavnic. Vodilni v podjetjih se že zagovarjajo, da je meso neoporečno, v tem, da so zavajali javnost, pa ne vidijo nič spornega.


Direktor podjetja Doly-Com je priznal, da je podjetje pod preiskavo, obenem pa dodal: ''Vse prodano je bilo pravilno označeno in zabeleženo. Konjsko meso smo prodajali kot konjsko meso. Nenazadnje nas preiskujejo romunske oblasti in prepričani smo, da ne bodo našli nič spornega.«


Tudi pri Carm-Olimpu, ki je v lasti očeta romunskega podministra za kmetijstvo, zanikajo prodajo konjskega mesa pod pretvezo, da gre za govedino.

Direktor Paul Soneriu, je dejal: »Izvažali smo le konjsko meso. Govedine v letu 2012 nismo izvažali.«


Precej komplicirana mreža trgovanj med kupci na debelo, otežuje sledenje izvora mesa, kar omogoča nadaljno prodajo konjskega mesa kot govejega v zamrznjenih obrokih po vsej Evropi. Konjsko meso, najdeno v Veliki Britaniji je prepotovalo kar nekaj držav, preden je končalo tam. Za enkrat ni čisto gotovo ali je konjsko meso prišlo tudi v Slovenijo, a z mesom naj ne bi bilo ni nič narobe, le da je označeno kot kravje.