Svet

Uporniki zasedli vojaško letališče na severu Sirije

STA / S.R.
12. 2. 2013, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirski opozicijski uporniki so danes zasedli vojaško letališče na severu države v provinci Alep. Pri tem so po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ubili, ranili in zajeli skupno približno 40 pripadnikov sirske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Preostanek vojakov se je umaknil z območja letališča, za sabo pa so pustili več bojnih letal in ogromne količine streliva," je sporočil direktor observatorija Rami Abdel Rahman.

Zajetje vojaškega letališča se je zgodilo dan po tem, ko so uporniki zasedli mesto Tabka, ki se nahaja v sosednji provinci Raka, nato pa so prevzeli nadzor nad bližnjim strateško pomembnim jezom na reki Evfrat.

Napredovanje upornikov na ta tem območju je bilo po besedah direktorja observatorija zelo hitro. "Čeprav je sirska vojska zasedla dele province Damask, prestolnice in osrednje province Homs, je istočasno utrpela velike izgube v središču province Homs, vzhodni pokrajini Deir Ezor in Raki na severu," je še povedal Rahman in dodal, da spopadi z uporniki potekajo povsod po državi in je nemogoče, da bi vojska nadzirala vsa žarišča.

Aktivisti v Alepu pa so za AFP povedali, da so uporniki v zadnjih tednih pozornost preusmerili na prevzem nadzora nad vojaškimi letališči in bazami. "Ta so pomembna, saj so vir streliva in zalog, poleg tega pa njihovo zajetje onemogoča uporabo vojaških letal, ki jih uporabljajo za bombardiranje upornikov," je povedal aktivist iz Alepa Abu Hišam.