Svet

Papeževa napoved odstopa za vse veliko presenečenje

STA / S.R.
11. 2. 2013, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iz sveta prihajajo prvi odzivi na odločitev papeža Benedikta XVI., da 28. februarja odstopi s položaja poglavarja Rimskokatoliške cerkve. Skupni imenovalec prvih odzivov je veliko presenečenje.

Nemška vlada je papežu, ki je po rodu Nemec, izrazila spoštovanje in hvaležnost. "Nemška vlada ima najvišje spoštovanje do svetega očeta in mu izraža hvaležnost za vodenje Cerkve zadnjih osem let," je izjavil tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert. V kratkem naj bi se oglasila tudi kanclerka Angela Merkel.

Italijanski premier Mario Monti je medtem v prvem odzivu dejal, da je "zelo pretresen ob tej nepričakovani novici". Na vprašanje, ali je bil o tem predhodno obveščen, je odgovoril nikalno.

Kardinal in dekan kolegija kardinalov, pred tem pa dolga leta vatikanski državni tajnik Angelo Sodano je dejal, da je papeževa napoved prišla kot "strela z jasnega".

Francoski predsednik Francois Hollande pa je poudaril, da si odločitev papeža zasluži vse spoštovanje. "Nimam posebnega komentarja na to odločitev, ki je vredna spoštovanja in po kateri bo izvoljen nov papež," je za novinarje izjavil Hollande.