Svet

Berlusconi kupuje glasove?

STA / S.R.
11. 2. 2013, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Volilna kampanja v Italiji postaja vse ostrejša. Po tem, ko je dolgoletni premier Silvio Berlusconi glasove nabiral z obljubami o vračilu davka na prvo stanovanjsko nepremičnino in milijonih novih delovnih mest za mlade, ga je odhajajoči premier Mario Monti obtožil, da glasove Italijanov kupuje kar z njihovim denarjem.

Monti Berlusconiju očita, da je demagoški in da so njegove obljube neuresničljive. Res da so všečne, a če bi jim Italijani "nasedli", bi to bil zgolj dokaz njihovega kratkega zgodovinskega spomina, v kar pa ne verjame, je po poročanju italijanskih medijev dejal Monti.

Odhajajoči tehnični premier je hkrati branil tudi delovanje italijanske vlade v minulem letu in potožil, da je v volilni kampanji pogosto žrtev zmerjanja in napadov, ki jih sicer skuša ignorirati, vendar se kdaj pa kdaj tudi spozabi in nanje odzove.

Berlusconi Montiju ni ostal dolžan. Odgovoril mu je, da se obnaša nedostojno in da ga je izjemno razočaral. Njegove izjave, da Evropa nanj gleda z nezaupanjem in z zaskrbljenostjo, pa je označil za neumnosti.

Berlusconi Italijanom poleg odprave ali znižanja nepremičninskih davkov ter davčne amnestije po novem obljublja tudi odpravo obresti, ki jih morajo plačevati za neporavnane davke izterjevalcu dolgov Equitalia.

Volilna kampanja v Italiji tudi sicer postaja vse bolj pestra in populistična, še posebej zaradi vse bolj neodločenega rezultata tako v poslanski zbornici kot v senatu.

Berlusconijevo Ljudstvo svobode je uspelo v le nekaj tednih na svojo stran pritegniti veliko število še neodločenih volivcev in se po javnomnenjskih raziskavah močno približati favoritu volitev Pier Luigiju Bersaniju in njegovi Demokratski stranki.

Ker ima desnosredinska koalicija realne možnosti, da osvoji večino v senatu, je tako bojazen, da bo Italija po volitvah dobila parlament, ki mu ne bo mogoče vladati, vse bolj realna, predčasne volitve pa vse verjetnejše.