Svet

Bo letos med 15. in 16. februarjem Zemljo zadel asteroid?

J.P.
11. 2. 2013, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekateri 'znanstveniki' asteroidu, imenovanem 2012 DA14, napovedujejo dobre možnosti za trčenje z Zemljo. Pri centru za raziskave in tehnologijo pravijo, da je NASA (pred letom!) potrdila te možnosti; 60-metrski asteroid so opazili španski zvezdogledi februarja lani.

Če bi nas asteroid res ogrožal, bi znanstveniki lahko: 

Znanstveniki predlagajo, da se z asteroidi soočimo bodisi z orožjem bodisi, rahlo nenavadno, z barvo. Težavo v obeh primerih predstavlja pomankanje časa za izdelavo primernega plovila za tovrstno operacijo. Vesoljsko plovilo bi tako asteroid sestrelilo ali preprosto trčilo vanj, kar bi ga raztreščilo na manjše dele ali pa ga skrenilo s poti.

David Dunham, Nasin poznavalec, je predlagal, da bi kakšen grozeč asteroid pobarvali, kar bi botrovalo spremembi odboja svetlobe, posledično pa bi se spremenilo vrtenje asteroida in njegova temperatura. Vseeno pa bi tudi njegova skrenitev lahko predstavljala ponovno nevarnost leta 2056, ko se asteroid vrača nazaj, kot je ruski Izvestii izpostavil Aleksandr Devaytkin, vodja obzervatorija Pulkovo v Rusiji.

Asteroid naj bi bil Zemlji najbližje 15. februarja 2013, ko naj bi napovedana razdalja asteroida od Zemlje znašala nekaj pod 27.000 kilometrov.

Če pa je verjeti teorijam o trku, bo ta enake ali večje jakosti kot Tunguska - udarec, ki je leta 1908 izruval drevesa na področju 2.150 kvadratnih kilometrov v Sibiriji. Tako da glavo dol in uprite oči v nebo.

Zemljina gravitacija bi lahko pritegnila asteroid, ampak le v določenih okoliščinah. Asteroid bi moral biti ravno določene velikosti, mimo Zemlje pa bi moral potovati pri ravno pravi hitrosti in pod ravno pravim kotom. Za primer: asteroid velikosti avtobusa, potujoč mimo Zemljine atmosfere, bi lahko pritegnila Zemljina gravitacija. Zatem bi ga lunina gravitacija lahko potegnila v stalno orbito okoli zemlje, kjer bi krožil kot planetova druga luna. Znanstveniki menijo, da je bil tovrsten lov asteroidov stalna praksa pred milijoni let. Planeti naj bi nastali skozi proces ‘’prirastka’’ – manjši delci se združijo v večje. Zato verjamejo, da je bilo število teh delcev, ki jim danes pravimo asteroid, potujočih skozi sončni sistem, v preteklosti večje.

Večina znanstvenikov pa le meni, da je trk z Zemljo skoraj nemogoč, zato brez skrbi ...

##IMAGE-20266##