Svet

Felix je padal še hitreje

S.R.
5. 2. 2013, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nadzvočni padalec Felix Baumgartner, ki je 14. oktobra lani skočil z višine slabih 39 kilometrov je letel še hitreje, kot so do sedaj menili on in znanstveniki, ki so sodelovali pri projektu Red Bull Stratos.

V ponedeljek je njegova ekipa namreč razkrila uradne meritve njegovega rekordnega skoka. Padal je namreč kar s hitrostjo 1.357 kilometrov na uro, oziroma 1.25 macha. To v praksi pomeni, da je padal z 1.25-kratno hitrostjo zvoka.

Njegovo največjo hitrost so sprva sicer ocenili na 1.342 kilometrov na uro oziroma 1.24 macha. A tudi po tem prvem merjenju je bil Felix prvi človek na svetu, ki je prebil zvočni zid oblečen samo v obleko pod pritiskom. Rekordni dosežek mu je uspel v puščavi Nove Mehike, na višino 39-kilometrov pa ga je dvignil helijev balon.

Poleg omenjenega dosežka je podrl še rekord v najvišjem letu z balonom s posadko in najvišjem skoku s padalom. Skupno je torej podrl tri rekorde, izmaknil pa se mu je le tisti za najdaljši prosti pad. Slednjega namreč še vedno drži Joe Kittinger (med poletom in padom je bil vseskozi v stiku s Felixem), ki je leta 1960 padal štiri minute in 36 sekund, Felix pa štiri minute in 20 sekund. Po skoku je povedal, da bi sicer lahko padal še kakšnih 20 sekund, a ne bi bilo več varno.

Felix je sicer z nadzvočno hitrostjo letel kar pol minute, v vsem tem času pa je njegovo srce bilo z največ 185 utripi na minuto – precej malo za tako nor podvig – pa tudi njegovo dihanje je bilo relativno umirjeno. Uradna višina, s katere je Avstrijec skočil je 38.969 metrov, kar je 75 metrov manj kot po prvih ocenah. Art Thompson, tehnični direktor projekta Red Bull Stratos je tako izjavil, da je ''Felix skočil malce nižje, a padal malce hitreje''. Thompson, lastnik letalskega podjetja v Kaliforniji je še dodal, da je analiza skoka potekala bolj ali manj po pričakovanjih, strokovnjaki pa so lahko med prostim padom preizkusili mnogo novih varnostnih sistemov. Za uradno poročilo je bil sicer odgovoren Brian Utley, ki se je med Felixovim skokom prav tako nahajal v nadzornem centru.  

V uvodu 71-stranskega poročila je Baumgartner zapisal, da si niti v sanjah ni predstavljal, da bo njegov skok gledalo tako veliko število gledalcev. Na YouTubu je številka ogledov v živo namreč presegla osem milijonov, skupno pa naj bi si prenos ogledalo preko 52 milijonov ljudi. Znanstveniki in inženirji, ki so sodelovali pri projektu so ''vsak na svojem področju prebili meje prav tako, kot sem sam prebil zvočni zid'', je v zahvali še zapisal Felix.