Svet

Tudi Obama strelja

STA / S.R.
3. 2. 2013, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bela hiša je v soboto objavila fotografijo ameriškega predsednika Baracka Obame, kako strelja s puško. Tuje tiskovne agencije poročajo, da naj bi šlo za poskus pomiritve zagovornikov orožja, ki trdijo, da jim želi odreči vsakršno rabo orožja.

Pod fotografijo, objavljeno na družbeni mreži Flickr, piše, da je bila posneta 4. avgusta 2012 in da kaže Obamo, kako strelja glinaste golobe. Na sliki je videti Obamo, kako cilja s puško iz katere se vali beli dim.

Po decembrskem streljanju na eni izmed šol v zvezni državi Connecticut, v katerem je umrlo 20 otrok in šest odraslih, se je Obama začel močno zavzemati za strožji nadzor nad orožjem, kar je naletelo na odločen odpor zagovornikov pravice do orožja, ki je Američanom sicer zagotovljena v ustavi.

V nedavnem pogovoru za revijo New Republic je Obama povedal, da v predsedniškem letovišču Camp David pogosto strelja na glinaste golobe, kar je presenetilo javnost in dvignilo prah med zagovorniki pravice do nošenja orožja.

Vendar pa v soboto objavljena fotografija ni prepričala Nacionalne orožarske zveze (NRA), katere predstavnik je za medijsko hišo CNN povedal, da ena fotografija ne izbriše Obamove podpore vsem prepovedim nošenja orožja in vseh možnih shem omejevanja nošenja orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obama je reviji še povedal, da bo poskus preseganja razlik najtežja naloga v naslednjih mesecih. To pa pomeni, da bodo zagovorniki nošenja orožja morali bolje prisluhniti, je ameriškega predsednika povzela britanska medijska hiša BBC.