Svet

Iran se bo z ZDA pogajal o jedrskem programu

STA / S.R.
3. 2. 2013, 12.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi je danes na varnostni konferenci v Münchnu sprejel predlog ameriškega podpredsednika Josepha Bidena k neposrednim pogajanjem z ZDA o iranskem jedrskem programu.

Biden, ki se prav tako udeležuje konference, je dvostranska pogajanja predlagal Iranu v soboto.

Salehi je danes dejal, da so se pripravljeni pogajati, vendar se tokrat želijo prepričati, "da druga stran k pogovorom pristopa s pristnimi predlogi", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sporočil je tudi, da je Iran pripravljen 25. februarja v Kazahstanu začeti nov krog pogajanj o iranskem jedrskem programu s stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo.

Pogajanja med Iranom in šesterico, v kateri so ZDA, Velika Britanija, Francija, Rusija, Kitajska in Nemčija, so nazadnje potekala junija lani, doslej pa se še niso uspeli dogovoriti o datumu prihodnjega srečanja. Na njih sicer še niso dosegli konkretnega napredka. Zahod namreč sumi, da Iran svoj jedrski program razvija v vojaške namene, kar Teheran odločno zanika.

Salehi je še dejal, da je Iran svojo neodvisnost pridobil v pogumnem in drznem boju. "Odločeni smo, da ne bomo nikoli več lakaji katerikoli velesili," je dodal.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je pred tem v nastopu na varnostni konferenci v Münchnu ponovil, da so Izrael in njegovi zavezniki odločeni, da Iranu preprečijo razvoj jedrskega orožja. Ob tem je poudaril, da "ostajajo odprte vse možnosti".

"Ko mislimo resno, od drugih pričakujemo enako," je Barak povedal zbranim na varnostni konferenci, na kateri sicer od petka govorijo predvsem o krizah v Maliju in Siriji.

Barak je tudi napadel Iran zaradi njegove "odločenosti, da kljubuje in slepi ves svet, stopa po stopinjah Pakistana in Severne Koreje ter skuša postati jedrska velesila."

Izraelski obrambni minister še meni, da bi jedrsko orožje v Iranu pomenilo "konec verjetnosti neširjenja jedrskega orožja v regiji in po vsem svetu" in bi vodilo v "jedrski teror".