Svet

Na prestižnem Harvardu več deset izključitev zaradi goljufanja

STA / S.R.
2. 2. 2013, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na elitni ameriški univerzi Harvard so začasno izključili okoli 60 študentov, ker naj bi goljufali pri zaključnem izpitu. Škandal je izbruhnil avgusta lani, ko so na univerzi potrdili, da je kakih 125 študentov osumljenih, da so si na izpitu neupravičeno pomagali med seboj.

Dekan Fakultete za umetnosti in znanosti Michael Smith je v petek sporočil, da so "nekaj več kot polovico" primerov, ki so jih preiskovali, zaključili z začasno izključitvijo študentov s fakultete. "V ostalih primerih je kakšna polovica študentov prejela pogojno disciplinsko kazen, ostali pa so jo odnesli brez kazni," je dodal, kot navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Študenti naj bi "neprimerno sodelovali pri odgovorih ali prepisovali od kolegov na zaključnem izpitu". Na to naj bi opozoril eden od profesorjev, ki je opazil nenavadne podobnosti med izpitnimi deli. Te so študenti spisali doma, a jim je bilo izrecno naročeno, da morajo bili plod lastnega dela.

Smith je poudaril, da je šlo za osamljen primer in da so že sprejeli vrsto novosti, ki bodo preprečile, da bi se kaj takega še ponovilo.

Univerza v Harvardu, ki se nahaja nedaleč od Bostona, je ena najbolj prestižnih univerz na svetu. Študenti morajo za vpis opraviti zelo zahtevne sprejemne izpite ter plačati šolnino v višini 63.000 ameriških dolarjev letno.