Svet

V Hitlerjevi rojstni hiši urad za integracijo migrantov?

STA
31. 1. 2013, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstrijska človekoljubna organizacija Volkshilfe načrtuje, da bi v rojstni hiši nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja v kraju Braunau na severu države uredili urad za integracijo migrantov, kjer bi poleg ostalega potekali tudi tečaji nemščine, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji že dalj časa poteka burna razprava, kaj storiti z zgodovinsko obremenjeno hišo. Pred več kot letom dni se je iz stavbe izselilo invalidsko podjetje, od takrat pa Hitlerjeva rojstna hiša sameva.

Spomeniško zaščitena stavba je v lasti neke upokojenke, glavni najemnik pa je avstrijsko notranje ministrstvo. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina znaša mesečna najemnina za hišo 4700 evrov.

Novembra lani je za veliko razburjene poskrbel ruski poslanec Franc Klincevič, ki je nameraval hišo kupiti in jo porušiti. Župan Braunaua Hannes Waidbacher iz avstrijske ljudske stranke je večkrat poudaril, da bi lahko hišo preuredili v stanovanja, s čimer si je prislužil kritike avstrijskih socialdemokratov in Zelenih.