Svet

Južna Koreja odgovarja severni sosedi

STA / S.R.
30. 1. 2013, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južna Koreja je danes iz vesoljskega centra Naro na jugu države v tretjem poskusu uspešno izstrelila 140-tonsko raketo KSLV-I, s pomočjo katere želi v orbito umestiti 100-kilogramski satelit STSAT-2C.

Izstrelitev je prišla kot odgovor na podobno izstrelitev Severne Koreje 12. decembra lani, navaja francoska tiskovna agencija AFP.Prvi poskus je Južna Koreja opravila že leta 2009. Raketa je takrat dosegla orbito, vendar pa zaradi mehanskih težav umestitev satelita ni bila možna.

Drugi poskus iz leta 2010 je bil za Južnokorejce še manj uspešen, saj je raketa eksplodirala po le dveh minutah leta.

Raketa, ki so jo izstrelili danes, je rezultat dela ruskih in južnokorejskih inženirjev. Prva faza izgradnje rakete KSLV-I je namreč potekala v Rusiji, druga pa v Južni Koreji.

Seul sicer zagotavlja, da bo Južna Koreja ne glede na izid današnje izstrelitve do leta 2021 sama zgradila raketo, ki bo lahko nosila tovor težak 1,5 tone.

Južno Korejo, ki je pozno vstopila v svet vesoljske tehnologije, čaka dolga pot, da bi ujela druge vesoljske velesile v Aziji, kot so so Kitajska, Indija in Japonska, za katerimi so že uspešne izstrelitve, piše AFP.

Vesoljske ambicije Južne Koreje so dolga leta omejevale ZDA, najpomembnejši južnokorejski vojaški zaveznik, saj so se bale, da bi obsežnejši raketni program lahko povzročil regionalno oboroževalno tekmo, še posebej s Severno Korejo.