Svet

Srečanje Erjavca in Pusićeve v Bruslju

STA / R.S.
29. 1. 2013, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da se bo na predvečer zasedanja zunanjih ministrov EU v sredo v Bruslju zunanji minister Karl Erjavec sestal s hrvaško kolegico Vesno Pusić.

Erjavec in Pusićeva bosta govorila o možni rešitvi vprašanja varčevalcev nekdanje LB na Hrvaškem. Hrvaška ministrica je bila pred srečanjem optimistična in dejala, da je "rešitev zelo blizu". Ponovila je, da je hrvaška stran pripravljena umakniti pooblastila bankam za postopke proti LB in NLB na hrvaških sodiščih, če se bodo "s slovensko stranjo dogovorili za alternativni način reševanja problema".

Erjavec je glede njenega optimizma, da je rešitev "zelo blizu", v ponedeljek dejal, da bo za Slovenijo "rešitev zelo blizu", ko bo Hrvaška umaknila pooblastila za tožbe proti LB in NLB na hrvaških sodiščih. S tem Slovenija pogojuje tudi ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU.

Napovedal je, da bosta s Pusićevo v Bruslju izmenjala stališča, kako rešiti spor in kako ustvariti pogoje, da bi lahko državni zbor že na februarski seji ratificiral hrvaško pristopno pogodbo.