Svet

Francoski vojaki letališče zavzeli brez odpora

STA
28. 1. 2013, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Francoske in malijske vojaške sile so danes zjutraj prevzele nadzor nad letališčem v malijskem Timbuktuju in ostalimi dostopi do mesta, potem ko so ponoči pričele kopensko-zračno operacijo proti islamističnim upornikom, so sporočili francoski varnostni viri.

Francoski polkovnik Thierry Burkhard je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da so se pripadniki francoske posebne enote ponoči s padali spustili na strateške točke, da bi pripravili prihod malijskih sil, ki bi znova prevzele nadzor nad tem mestom na severu države.

Francoski in malijski vojaki nadzorujejo tako imenovani Nigrski obroč med islamističnimi bazami in Timbuktujem 1200 kilometrov severovzhodno od prestolnice Bamako. Območje so zavzeli v 48 urah, je dejal Burkhard, ki je potrdil, da je letališče v Timbuktuju prešlo pod nadzor francoskih in malijskih vojakov, ki niso naleteli na "nikakršen odpor".

Francija se poskuša izogniti spopadom v mestu, ki spada pod Unescovo svetovno dediščino, da bi se izognili "nesmiselnemu uničevanju svetovne dediščine," je dejal Burkhard.

V soboto je sicer padlo uporniško oporišče v Gau v operaciji francoske vojske, v kateri so pripadniki posebnih enot z zračno podporo sprva zavzeli letališče in strateško pomemben most, poroča francoska tiskovna agencija AFP.