Svet

Hillary 2016?

STA / S.R.
28. 1. 2013, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je svoj odnos z odhajajočo državno sekretarko Hillary Clinton, nekdanjo tekmico za demokratsko predsedniško nominacijo, označil kot odlično sodelovanje.

Obama upa, da Američani cenijo njeno trdo delo. Medtem pa Clintonova ni povsem zavrgla možnosti, da bi se leta 2016 znova potegovala za predsednico ZDA. Obama in Clintonova sta se leta 2008 oba potegovala za predsedniško nominacijo demokratov, kljub tedanjemu rivalstvu pa sta se nato odločila za sodelovanje, saj je Obama Clintonovo povabil v svojo administracijo. Z Obamovim drugim predsedniškim mandatom se je Clintonova odločila za odhod in na čelu ameriške diplomacije jo bo že v nekaj dneh nasledil John Kerry.

Ob tej priložnosti sta Obama in Clintonova v nedeljo v oddaji 60 Minutes na televiziji CBS nastopila v enem redkih skupnih intervjujev. Kot je pojasnil Obama, se je za skupni intervju odločil, ker se želi Clintonovi javno zahvaliti za izredno vlogo, ki jo je odigrala v njegovi administraciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Mislim, da se bo Hillary v zgodovino zapisala kot ena najboljših državnih sekretark, kar smo jih imeli. V minulih štirih letih sva imela odlično sodelovanje," je ob tem zatrdil predsednik. "Veliko uspehov, ki smo jih imeli mednarodno, je bilo zaradi njenega trdega dela," je še poudaril in dodal, da jo bo pogrešal.

Pri vprašanju, ali gre njegovo hvalo razumeti kot podporo Clintonovi pri njeni morebitni kandidaturi za položaj predsednice leta 2016, je Obama spomnil, da je šele prisegel za svoj drugi in obenem zadnji mandat. Novinarje je obenem okrcal, da so pri nenehnem zastavljanju vprašanj glede prihodnjih volitev, ki bodo šele čez slaba štiri leta, "nepopravljivi".

Clintonova se je temu vprašanju izognila z besedami, da kot državna sekretarka sedaj odhaja "iz politike". V minulih mesecih je sicer že večkrat dejala, da se po več kot 20 letih v soju političnih žarometov umika v senco, da se želi spočiti in uživati prosti čas.

A kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je bilo v nedeljo vendarle videti, da je dobila Obamovo podporo za svoje morebitne predsedniške ambicije, sama pa obenem ni izključila možnosti kandidature na volitvah 2016. Obenem AFP dodaja, da uživa 65-letnica trenutno rekordno, po nedavni anketi časnika Washington Post in televizije ABC kar 65-odstotno podporo.

Med drugim je nekdanja ameriška prva dama in senatorka iz New Yorka izjavila, da ji je še vedno "globoko mar za to, kaj se bo v prihodnosti dogajalo z našo državo" ter da pač ne more napovedovati, "kaj se bo zgodilo jutri ali prihodnje leto".