Svet

Kitajska testirala protiraketno obrambo

STA
28. 1. 2013, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajska je uspešno izvedla drugi preizkus protiraketnega obrambnega sistema, ki je namenjen prestrezanju medcelinskih balističnih raket, so danes sporočili s kitajskega obrambnega ministrstva.

V soboto pa je prvi testni polet opravilo novo, doslej največje kitajsko vojaško transportno letalo. Kitajska vojska je v nedeljo opravila test prestrezanja rakete in po poročanju kitajskih državnih medijev je preizkus dosegel zastavljene cilje, neimenovani varnostni viri pa so za medije povedali, da je raketni sistem izključno obrambne narave.

Nedeljski preizkus je sledil podobnemu raketnemu testu januarja 2010. Vojaški strokovnjaki so testa označili za poskus izoblikovanja "ščita za kitajsko zračno obrambo s prestrezanjem balistični raket", je poročala kitajska državna tiskovna agencija Xinhua.

Konec tedna pa je prav tako prvič poletelo največje kitajsko vojaško transportno letalo doslej, ki lahko prevaža 66 ton tovora na razdaljah vse do 4400 kilometrov in bo povečalo globalni doseg Kitajske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z letalom Y-20 se bo kitajska vojska osvobodila odvisnosti od letala II-76 ruske izdelave, ki ga po svetu uporabljajo predvsem za dostavljanje humanitarne pomoči.

Novo letalo je zmožno prevažati najtežji tank kitajske vojske, neimenovani viri pa so pripomnili, da bodo "tovorna letala omogočila, da bo Kitajska zmožna varovati svoje interese v tujini".

Kitajska je sicer med letoma 2006 in 2012 podvojila izdatke za obrambo, kar je dokaj vznemirilo njene sosede. Peking sicer vztraja, da izdatki za obrambo ne predstavljajo grožnje drugim državam.