Svet

Severna Koreja v roku nekaj tednov sposobna izvesti jedrski preizkus

STA / S.R.
28. 1. 2013, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novi satelitski posnetki so razkrili, da na severnokorejskem območju za jedrske preizkuse potekajo aktivnosti, so sporočili iz ameriškega raziskovalnega inštituta.

Posnetki naj bi namigovali na to, da bo Severna Koreja v "roku nekaj tednov" sposobna izvesti jedrski preizkus. "Sneženje in naknadno odstranjevanje snega kot tudi sledi v snegu kažejo na aktivnosti v poslopjih in cestah blizu morebitnega testnega prizorišča," so v nedeljo na spletni strani zapisali v korejsko-ameriškem inštitutu na Univerzi John Hopkins.

Inštitut je analizo objavil po seriji severnokorejskih groženj, da se država pripravlja na svoj tretji jedrski preizkus, ki je odziv na sankcije Združenih narodov, sprejete zaradi izstrelitve balistične rakete v decembru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Varnostni svet ZN je sicer prejšnji teden sprejel novo resolucijo, s katero je prepovedal nekaj visokim predstavnikom Severne Koreje potovanje v tujino in zamrznil njihovo premoženje. Zamrznil je tudi premoženje podjetjem, ki so sodelovala pri nedavni uspešni izstrelitvi balistične rakete.

Ameriška opozorila o posledicah tretjega jedrskega poskusa so podprle kritike Kitajske, ki je sicer edina pomembnejša zaveznica Severne Koreje. Prejšnji teden so namreč kitajski mediji poročali, da se Peking "ne bi obotavljal pri zmanjšanju podpore" Severni Koreji, če bi ta nadaljevala s preizkusi.