Svet

V vesolje dva nova vohunska satelita

STA
27. 1. 2013, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonska je danes v vesolje uspešno izstrelila dva satelita, ki bosta del mreže satelitov za zbiranje obveščevalnih podatkov. Satelita je nosilna raketa vrste H-2A iz izstrelišča Tanegašima v južni japonski prefekturi Kagošima ponesla zgodaj popoldne po japonskem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi satelit, ki ga je danes v vesolje poslala Japonska, je opremljen z radarjem in bo z višine več sto kilometrov lahko zaznaval objekte na zemlji velikosti kvadratnega metra. Deloval bo tudi v oblačnem vremenu in ponoči.

S tem satelitom je Japonska dopolnila sistem, s katerim lahko nadzoruje vsak kraj na zemlji vsaj enkrat dnevno. Cilj je sicer dosegla z nekoliko zamude.

Sicer pa je danes Tokio v vesolje poslal tudi eksperimentalni optični satelit, ki naj bi bil sposoben zaznavati predmete na zemlji, velike le 40 centimetrov. Ta bi lahko sčasoma okrepil japonske nadzorne sposobnosti.

Japonska agencija za raziskovanje vesolja navaja, da bosta satelita uporabna za zbiranje informacij, vključno s pomembnimi informacijami po uničujočem potresu in cunamiju leta 2011. Severne Koreje, zaradi katere je Japonska sploh začela graditi svoj obveščevalni satelitski sistem, pa ni omenila.