Svet

Beneški karneval letos v znamenju barv

STA
26. 1. 2013, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Benetkah bodo popoldne odprli slavni beneški karneval, ki ga bodo v letu 2013 zaznamovale predvsem barve. Barve so izraz subjektivnosti in z duhom beneškega karnevala delijo neskončno pestrost in številne preobleke. Vsaka odraža našo brezmejno raznolikost, na spletni strani karnevala pojasnjujejo organizatorji.

Simbolika barv se po navedbah organizatorjev odraža v dejstvu, da so barve, kot jih zaznavamo, v veliki meri odvisne od človeškega odziva na vizualno stimulacijo. Lepota je subjektivna, prav tako kot karneval, na katerem je "gledalec končni sodnik tega, kar vidi, in je človeški karakter bolj odvisen od značilnosti maske, ki jo posameznik nosi, kot pa od njegove vsakodnevne vloge". Maskiranje, simbolno dejanje beneškega karnevala, je sinteza te ideje, poudarjajo.

Barve metaforično ponazarjajo tudi različnost človeštva. "Vsi pripadamo isti rasi, človeški, a tisoče generacij je ustvarilo neverjeten mozaik narave," poudarjajo v Benetkah. Tistim, ki se jim rdeča barva ne zdi le rdeča, ampak je lahko tudi škrlatna, bakrena, jagodna, pompejska, škrlatna ali katera druga - tistim je po navedbah organizatorjev namenjen letošnji festival.

Dogajanje bo uradno steklo danes popoldne z veliko "beneško zabavo". Obiskovalci bodo med drugim lahko uživali v predstavi na Velikem kanalu, ki jo bo izvedlo francosko gledališče Ilotopie. Organizatorji zagotavljajo, da bo šlo za "izreden večerni šov, sestavljen iz poezije, glasbe, barv in sanj". V nedeljo pa se bo med drugim odvijala vodna parada, medtem ko bodo obiskovalci lahko poskušali beneške kulinarične posebnosti.

Znameniti polet angela - spust dekleta iz zvonika San Marco na sredino trga sv. Marka - bo sicer na vrsti komaj prihodnji konec tedna. Za angela letošnjega karnevala je bila izbrana Marta Finotto.

Beneški karneval bo letos trajal vse do 14. februarja, pomembnejše dogajanje pa se bodo zaključilo na pustni torek, torej dva dni pred omenjenim datumom.